eur:
393.84
usd:
369.7
bux:
65750.97
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Micha Pawlitzki / Getty

Jódtablettákat osztottak Szlovákiában

Összesen csaknem félmillió ember kapja meg őket.

Augusztusban Szlovákiában megkezdődött a jódtabletták kiosztása. Ez mintegy 224 települést és 460 ezer lakost érint a Jászlóapátszentmihály (Jaslovské Bohunice) és Mohi (Mochovce) atomerőművek körüli városokban és falvakban – számolt be az ujszo.com alapján a Portfolio. A tabletták kiosztását a belügyminisztérium koordinálja a Szlovák Villamosművekkel együttműködve.

A cserére ötévente kerül sor, legutóbb 2017-ben történt – tájékoztatott a belügyminisztérium szóvivője. A kiosztás a polgárok több csoportját érinti, köztük a településen állandó és bejelentett ideiglenes lakhellyel rendelkező gyermekeket, valamint azokat a személyeket, akik már kaptak ideiglenes szállást a településen – tette hozzá Zuzana Eliásová.

A kálium-jodid elosztása az atomerőművek körüli vészhelyzeti területre vonatkozik. „Bár nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy sugárzás szivárog a környezetbe, mi felkészültünk az ilyen helyzetek kezelésére is. A kálium-jodid a különleges egyéni védelem egyik eleme” – jegyezte meg Stefan Hajdú, az SE nukleáris biztonsági vezetője.

A minisztérium arra is figyelmeztetett, hogy a jódtablettákat nem azonnali fogyasztásra szánják. Stabil jódot tartalmaznak, és lenyelésük megakadályozza a radioaktív jód pajzsmirigyben való lerakódását. Ezért a tablettákat csak sugárzásos baleset esetén, az illetékes hatóságok felszólítása után lehet bevenni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×