eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Unsplash.com

Mesterséges intelligenciát küld a szeméttelepre elveszett bitcoinjai után

A férfi véletlenül dobott ki egy merevlemezt, melyen 150 millió font - mintegy 71 milliárd forint . értékben tárolt bitcoinokat: robotkutyákkal és mesterséges intelligenciával kerestetné a szeméttelepen az értékes alkatrészt.

Egy, a dél-walesi Newportban található szeméttelepen csücsülhet az a 8000 bitcoin, melyet még 2013-ban selejtezett le egy régi laptop merevlemezével együtt James Howells. Irodaürítés keretében dobta ki az eszközt, melyet meg akar keresni, ám eddig a városi tanács nem reagált pozitívan ezzel kapcsolatos megkereséseire.

A 37 éves férfi tízmillió font értékű, fedezeti alapokból finanszírozott programot dolgozott ki, javaslata mesterséges intelligenciát használná mechanikus kar működtetésére. Ez átvizsgálná a szemetet, majd egy, a hulladéklerakó közelében található létesítményben válogatnák azt újra - írja a The Guardian.

A projektben környezetvédelmi és adatvisszaállítással foglalkozó szakemberek vennének részt, arról pedig, hogy senki ne léphessen le a bitcoinokat tartalmazó lemezzel, robotkutyák gondoskodnának.

"A hulladéklerakó feltárása önmagában is hatalmas művelet, de a finanszírozás biztosított, és felvettünk egy mesterségesintelligencia-szakértőt. A technológia könnyen átképezhető merevlemez keresésére. Összeszokott csapatunknak vagy környezetvédelemmel foglalkozó tagja is, képesek lennénk a feladat végrehajtására" - nyilatkozta Howells.

A folyamat véleménye szerint 9-12 hónapon át tarthat, és még akkor sincs semmi garancia arra, hogy megtalálja a merevlemezt, ha engedélyt kap a keresésre - ha pedig megtalálja, nem biztos, hogy képesek lesznek kinyerni róla a bitcoinokat.

Ha mégis hozzájut a kriptovalutához, abból Newportnak is juttatna: a szemétlerakat helyén például erőművet építene belőle, mely szélturbinák használatával megteremtené a lehetőséget arra is, hogy a helyi lakosok tiszta energia használatával bányásszanak bitcoint.

Egyelőre azonban a városi tanács

nem is akar vele találkozni ötlete megvitatására

- annak szóvivője szerint súlyos ökológiai veszélyt jelentene megbolygatni a lerakatot.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×