eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ukrán rendőrök és nemzeti gárdisták gyakorlatoznak az Oroszország által 2014-ben annektált Krím-félszigethez közeli dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Kalancsak falu közelében 2022. február 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleg Petraszjuk

A sajátjaként lakott be két ukrán várost az orosz közigazgatás

Herszon és Zaporizzsja hadi cselekmények útján került orosz kézre.

Ideiglenes hivatalt állított fel a megszállt ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyében az orosz belügyminisztérium - közölte csütörtökön a Telegramon a tárca sajtóosztálya.

A tájékoztatás értelmében a két megyébe júliusban érkeztek tisztségviselők az orosz belügyminisztériumból, hogy ott megszervezzék az ideiglenes hivatalok munkáját, és gyakorlati segítséget nyújtsanak a helyi bűnüldöző szerveknek. A közlemény szerint a két régió területi hatóságai még mindig alakulófélben vannak.

A moszkvai belügyminisztérium a Herszonban és Zaporizzsjában tevékenykedő orosz rendőri egységek feladatai között nevezte meg a közrend és a közlekedésbiztonság biztosítását, a nyomozati tevékenységet, a helyi rendőri erők megalakításának támogatását, az orosz személyi okmányok folyamatos kiadását, valamint a "szélsőséges megnyilvánulások" elleni fellépést.

Az Ukrajna elleni, Moszkva által "különleges hadműveletnek" nevezett háború során az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a Herszon megyét és a Zaporizzsja megyének az Azovi-tengerhez közeli területeit. Mindkét régióban új közigazgatást állítottak fel, orosz tévécsatornák és rádióállomások lettek ismét foghatók, és helyreállt a kereskedelmi kapcsolat a 2014-ben elcsatolt Krím-félszigettel.

Az új hatalom képviselői kijelentették, hogy a két régió csatlakozni kíván Oroszországhoz. Az ügyben népszavazást terveznek tartani.

Csütörtökön Harkiv megye "felszabadított" területein is megnyílt a lehetőség az orosz állampolgárság igénylésére. Az eljárást egyszerűsített ügymenetben folytatják le.

Vlagyimir Putyin orosz csütörtökön védelmi miniszterhelyettessé, valamint a fegyveres erők katonapolitikai főcsoportfőnökségének vezetőjévé nevezte ki Viktor Goremikin vezérezredest. A harckocsizó, kémelhárító és közigazgatási képesítéssel rendelkező Goremikin, aki 2009 óta vezette a tárca személyzeti főosztályát, egyebek között a Haza Szolgálatáért Érdemrend 3. és 4. fokozatának, az Alekszandr Nyevszkij-rend, a Bátorságrend és a Barátságrend kitüntetettje.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×