eur:
393.85
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Stuttgart, 2017. január 11.Japán makákó (Macaca fuscata) a stuttgarti Wilhelma Állat- és Növénykertben 2017. január 11-én. A hómajomként is ismert japán makákó azon nagyon kevés főemlős fajta egyike, amely hideg éghajlaton honos. (MTI/EPA/Ronald Wittek)
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Egyelőre az embereket terrorizáló majmok állnak nyerésre Japánban

Elkapták és megölték a Jamagucsi japán várost hetek óta terrorizáló majombanda egyik tagját.

A mintegy félméteres, hétkilós hím japánmakákót specializált vadászok kábították el és ejtették fogságba egy iskola udvarán, majd miután meggyőződtek arról, hogy legalább egy támadás az ő számlájára írható, elaltatták.

Mivel az ételcsapdák nem működtek, az önkormányzat kábítólövedéket használó vadászokat bízott meg a garázda majmok ártalmatlanításával.

A majomhorda keddig legkevesebb ötven embert sebesített - karmolt vagy harapott - meg, köztük gyerekeket. Bár a sérülések nem súlyosak, a szokatlan majomtámadásokkal sokat foglalkozik a japán média.

A hatóságok szerint az egyik bajkeverő "elfogása" valószínűleg nem oldja meg a problémát, mert szemtanúk különböző méretű majmok támadásáról számoltak be, és a lakosok zaklatása az elfogott állat likvidálása után sem hagyott alább.

A japánmakákók, amelyek a legészakabbra élő majomfajt alkotják, a szigetországban többfelé hozzátartoznak az utcaképhez, szerte a világban jól ismertek azokról a felvételekről, amelyeken termálforrások forró vizében ejtőzve láthatók a tél kellős közepén. A majmok korábban is bosszúságot okoztak a helyi lakosoknak a termés megdézsmálásával, a Jamagucsiban tapasztalthoz hasonló támadássorozat azonban szokatlan.

A makákók főleg idősekre és gyerekre támadnak, többnyire alattomosan és hátulról. A városi tanács azt javasolja a makákóval szembesülő embereknek, hogy ne nézzenek az állat szemébe, ne tegyenek hirtelen mozdulatot és igyekezzenek a lehető legnagyobbnak látszani, például egy kabát szétnyitásával, majd próbáljanak eltávolodni.

Az agresszív makákók miatt a jamagucsiak közül sokan esernyőt vagy sövényvágót vesznek magukhoz, ha elmennek hazulról - olvasható a helyi médiában.

A szakembereknek egyelőre fogalmuk sincs arról, hogy a majmok mitől váltak agresszívvé, és azt sem tudni, honnan jönnek a városba.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×