eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pexels.com

Sikeresnek tűnik az egyik legveszélyeztetettebb állatért indított harc

Mintegy 1300-ra növekedett a világ egyik legritkább és leginkább veszélyeztetett majomfajának, a fehérfejű langurnak a populációja Délnyugat-Kínában, ahol az 1980-as évekre alig háromszáz példány maradt belőlük.

A fehérfejű langurok (Trachypithecus poliocephalus) száma a Vietnammal határos Kuanghszi Csuang autonóm régióban a 2003-ban rögzített 598-ról 2012-ig 937-re, 2022-ig pedig mintegy 1300-ra emelkedett – közölte hétfőn a rezervátum, ahol a ritka majomfaj él.

A fehérfejű langur a világ egyik legveszélyeztetettebb főemlősfaja lett populációjának az elmúlt fél évszázadban tapasztalt erőteljes csökkenése miatt, amelyért elsősorban az orvvadászat és az élőhelyük elpusztításával járó emberi tevékenység a felelős.

A majmok a Cocsiang és a Mingcsiang folyók közti karszthegyeken élnek egy 80 négyzetkilométeres védett területen, amelyet a regionális kormányzat hozott létre 2005-ben. A terület 2012-ben állami szintű természetvédelmi régióvá lett, ami azt jelentette, hogy még több energiát fordíthattak a majmok védelmére.

A rezervátumon belül eddig 47 hektárt állítottak helyre úgy, hogy azok alkalmasak legyenek a langurok élőhelyének. A széttöredezett előfordulási helyeik összekapcsolására úgynevezett ökológiai folyosót hoztak létre, táplálásukra egy botanikus kertet alakítottak ki, és megfigyelésükre, védelmükre videokamerás rendszert helyeztek üzembe.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×