INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

majom

kína

veszélyeztetett faj

természetvédelem

környezetvédelem

Sikeresnek tűnik az egyik legveszélyeztetettebb állatért indított harc

Sikeresnek tűnik az egyik legveszélyeztetettebb állatért indított harc

Infostart / MTI

Mintegy 1300-ra növekedett a világ egyik legritkább és leginkább veszélyeztetett majomfajának, a fehérfejű langurnak a populációja Délnyugat-Kínában, ahol az 1980-as évekre alig háromszáz példány maradt belőlük.

A fehérfejű langurok (Trachypithecus poliocephalus) száma a Vietnammal határos Kuanghszi Csuang autonóm régióban a 2003-ban rögzített 598-ról 2012-ig 937-re, 2022-ig pedig mintegy 1300-ra emelkedett – közölte hétfőn a rezervátum, ahol a ritka majomfaj él.

A fehérfejű langur a világ egyik legveszélyeztetettebb főemlősfaja lett populációjának az elmúlt fél évszázadban tapasztalt erőteljes csökkenése miatt, amelyért elsősorban az orvvadászat és az élőhelyük elpusztításával járó emberi tevékenység a felelős.

A majmok a Cocsiang és a Mingcsiang folyók közti karszthegyeken élnek egy 80 négyzetkilométeres védett területen, amelyet a regionális kormányzat hozott létre 2005-ben. A terület 2012-ben állami szintű természetvédelmi régióvá lett, ami azt jelentette, hogy még több energiát fordíthattak a majmok védelmére.

A rezervátumon belül eddig 47 hektárt állítottak helyre úgy, hogy azok alkalmasak legyenek a langurok élőhelyének. A széttöredezett előfordulási helyeik összekapcsolására úgynevezett ökológiai folyosót hoztak létre, táplálásukra egy botanikus kertet alakítottak ki, és megfigyelésükre, védelmükre videokamerás rendszert helyeztek üzembe.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018