eur:
389.62
usd:
363.55
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az átéltekről beszél egy nő a kelet-ukrajnai Luhanszki területen fekvő Liszicsanszk ellen végrehajtott orosz légitámadás után, 2022. június 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Folytatják a területszerzést – ez lehet az orosz Ukrajna-terv

A Krím-félszget megszerzéséhez hasonló forgatókönyvet készít elő Moszkva – állítják amerikai források.

Ukrán területek elcsatolását készíti elő Oroszország John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője szerint, aki amerikai hírszerzési információkra hivatkozva vetíti előre a folyamatot. A megszerzett régiókban már szeptemberben látszatszavazásokat tartanának arról, hogy azok csatlakoznak-e Oroszországhoz, vagy maradnak ukrán színekben.

Oroszország 2014-ben széles körben meghamisítottnak tartott népszavazást követően vette el Krím területét Ukrajnától – emlékeztet a BBC cikke.

"Egyértelművé akarjuk tenni az amerikaiak számára, hogy senkit se tudjanak megtéveszteni: Vlagyimir Putyin most porolja le a 2014-es forgatókönyvet" – fogalmazott Kirby.

A szóvivő azzal vádolja Oroszországot, hogy illegitim vezetőket állít a jelenleg Moszkva ellenőrizte területek élére, hogy azok előkészítsék a népszavazásokat.

A szavazások eredményétől felhatalmazva aztán Oroszország szuverén ukrán területeket kebelezhet be.

Az eddig megszerzett ukrán területekre már kinevezték az új, orosz vezetőket.

A 2014-es népszavazás Krímről, illetve az azt megelőző kampány sem szabadnak, sem tisztességesnek nem nevezhető: a hasonló referendumok az ország más területein is várhatóan ugyanilyen eredményeket hoznának. Kirby azt mondta, azért fedi fel a terveket, hogy a világ megtudja: a tervezett elcsatolás előre megfontolt, illegális, és gyors válaszlépéseket kíván. Az érintett területekként Herszont, Zaporizzsját, Luhanszkot és Donyecket nevezte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×