eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Gyertyát gyújtanak emberek az előző hónapok tüntetései során életüket vesztett társaik emlékére a tiltakozások helyszínén Colombóban 2022. július 16-án. Előző nap Ranil Vikremeszinghe Srí Lanka-i miniszterelnököt ideiglenes államfővé nevezték ki, miután Gotabaja Radzsapaksza elnök július 13-án külföldre menekült a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetések hatására. A megüresedett államfői tisztség betöltéséről várhatóan július 20-án szavaz a parlament.
Nyitókép: MTI/AP/Rafik Makbúl

Szükségállapotot hirdettek Srí Lankán

Továbbra is tele van tüntetőkkel az elnöki palota.

Szükségállapotot rendelt el Srí Lankán a szigetország ügyvezető elnöke hétfőn, a hetek óta húzódó belpolitikai válság és tüntetések közepette. Közleményében Ranil Vikremeszinghe a döntést a közbiztonság és a közrend védelmével, valamint az alapvető szolgáltatások biztosításának fenntartásával indokolta.

A múlt héten az előző elnök, Gotabaja Radzsapaksza elmenekült hazájából, miután tüntetők megrohamozták rezidenciáját, és rossz gazdálkodással vádolták meg, miközben Srí Lanka történelmének legsúlyosabb gazdasági válságát éli át. Radzsapaksza végül Szingapúrból küldte el lemondólevelét.

Vikremeszinghe pénteken vette át helyét, egyúttal ő lett az ország új miniszterelnöke is.

A tervek szerint a parlament szerdán választ új elnököt, a négy jelölt közül az egyik maga Vikremeszinghe, de sok tüntető máris jelezte, nem fogadják el Vikremeszinghét elnöknek, sokan ugyanis a bukott elnök, Radzsapaksza szövetségesét látják benne.

Az új államfő a 2024 novemberében lejáró ciklus végéig maradna hivatalában.

Jóllehet a tüntetések Radzsapaksza távozása után alábbhagytak, helyszíni beszámolók szerint még mindig körülbelül 500 demonstráló tartózkodik az elnöki palotában.

Az ország súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd, amelyet az váltott ki, hogy a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag megszűnt a szigetország egyik fő bevételi forrását adó turizmus, az agráriumot pedig az tette tönkre, hogy a kormány a biogazdálkodás előnyben részesítésére hivatkozva megtiltotta a műtrágya importját.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×