INFORÁDIÓ
2022. augusztus 12. péntek
Klára

kijev

háború

újjáépítés

ukrajna

petneházy gyula

Mentőalakulatok tagjai ereszkednek le daruról a hajnali orosz légi támadásban találatot kapott lakóépületek egyikének romjai közé Kijev Sevcsenkivszkij kerületében 2022. június 26-án.

Helyzetjelentés Kijevből: a város él és működik

Biztosított az orvosi ellátás és van elég élelmiszer is, a piacokon szinte árudömping van, mivel a fizetőképes kereslet csak korlátozott – mondta az InfoRádiónak Petneházy Gyula, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke.

A városban az a legzavaróbb, hogy korábban a védők számos hidat felrobbantottak. Ezeket mára csak ideiglenesen sikerült helyreállítani, de súly- és forgalomkorlátozások vannak érvényben – mesélte Petneházy Gyula.

Arról is beszélt, hogy vannak sérült épületek, a külvárosokban pedig jó néhány olyan kiégett, szétbombázott ház is található, amelyet le kell bontani és újjá kell építeni. Ennek dacára elmondható, hogy

Kijev infrastruktúráját nem érte nagy kár

– hangoztatta a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke, viszont arra is emlékeztetett, hogy Ukrajna keleti és déli részén nagyon nagy infrastrukturális károk keletkeztek. Kárpátalján is volt egy rakétacsapás, ami az ökörmezői vasútállomás trafóházát érte. Ezek helyreállítása óriási költség – mondta Petneházy Gyula.

Éppen ezért 500 milliárd eurós újjáépítési terv készült Ukrajna számára. A kétezer oldalas dokumentumot ezen a héten, a luganói nemzetközi konferencián mutatják be.

A kijevi mindennapokra visszatérve Petneházy Gyula elmondta, hogy minden működik, bár csak a lakosság 50-60 százaléka lehet most a városban. Sok időbe telik a hidakon való átkelés, illetve a Kijevből való ki és bejutás, mivel mindenütt ellenőrzőpontok vannak.

"A város él és működik"

– nyilatkozott a Magyarok Kijevi Egyesültekének elnöke.

Biztosított az orvosi ellátás és van elég élelmiszer is. A piacokon szinte árudömping van, mivel a fizetőképes kereslet csak korlátozott. Így a szezonális élelmiszerek még olcsóbbak is lettek. Ellenben a szolgáltatások és az iparcikkek drágultak – folytatta Petneházy Gyula.

Mindennaposak a légiriadók is, bár ritkák a tényleges támadások. Több mint egy hete volt az utolsó, amikor négy rakétacsapás is érte Kijevet. Az köztudott, hogy a város környékén van szinte a legtöbb légvédelmi egység – mondta az InfoRádiónak Petneházy Guyla, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke.

Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Kapcsolódó hang

Élet a háborús Kijevben
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018