eur:
395.25
usd:
364.72
bux:
65635.41
2024. március 19. kedd Bánk, József
Ukrán katonák a frontvonal közelében a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. július 5-én.
Nyitókép: MTI/AP/Andrii Marienko

Egymillió ukrán szerez harci tapasztalatokat

Jelenleg majdnem egymillió ukrán szerez harci tapasztalatokat, és Ukrajna gyors tempóban látja el új fegyverekkel hadseregét a NATO-szabványoknak megfelelően. Erről Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára írt a Twitteren.

A tisztségviselő szerint a támadó orosz erők számbeli fölényét az "ukrán minőség határozottan felülmúlja". Bár az oroszok elsődleges célja az ukrán hadsereg lefegyverzése volt, most ennek éppen az ellenkezője történik. Az ukrán hadsereget gyors ütemben újrafegyverzik, méghozzá a NATO-szabványoknak megfelelően, mivel nagy mennyiségű nyugati fegyveret kap - emelte ki Danyilov.

Volodimir Zelenszkij elnök szerdán utasította Valerij Zaluzsnijt, az ukrán fegyveres erők főparancsnokát, hogy törölje el azt rendelkezést, amelynek értelmében a hadköteles fiatalok csak engedéllyel utazhattak Ukraja egyes régiói között. A korlátozást a hét elején, a Facebookon jelentette be a parancsnok.

Zelenszkij elnök arra kérte a katonai vezetőket, hogy dolgozzák át a korlátozó rendelkezéseket.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékoztatott, hogy az orosz erők rakétacsapást mértek Toreck városára. A lövedékek lakott területen, két családi házba csapódtak be, az eddigi információk alapján egy ember megsebesült, hárman pedig a romok alatt rekedtek.

Az ukrán légierő déli parancsnoksága a Facebookon arról számolt be, hogy szerdára virradóan két orosz, Kalibr típusú rakétát semmisítettek meg Mikolajiv régió fölött. A parancsnokság szerint

a rakétákat a Fekete-tengeren lévő orosz tengeralattjárókról lőtték ki.

Az orosz megszállás alá került dél-ukrajnai Herszonban helybeliek nagy erejű robbanásról számoltak be a vasútállomás közelében, a pályaudvar környékén nagy füst gomolyog - közölte a Szuszpilne hírportál. A történtekről, annak részleteiről egyelőre nincs hivatalos jelentés.

Az ukrán vezérkar szerdai harctéri jelentéséből az Ukrajinszka Pravda azt emelte ki, hogy az ukrán katonák a kulcsfontosságú, Donyeck megyei Kramatorszk város irányában visszaszorították az orosz erőket, jelentős veszteségeket okozva nekik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×