eur:
392.7
usd:
366.09
bux:
66868.48
2024. április 25. csütörtök Márk
Védőmaszkos alkalmazott egy bolt üvegajtakát tisztítja a Szanlitun pekingi bevásárló- és szórakozónegyedben, ahol sok üzlet továbbra is zárva tart az új koronavírus miatt 2020. február 14-én. A tüdőgyulladást okozó vírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1380-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Húsz éve nem spóroltak ennyit a kínaiak

Két évtizede nem volt akkora a kínai fogyasztók spórolási hajlandósága, mint most: 58,3 százalék tartalékolná inkább pénzét, mint hogy elköltse.

Ez az előző negyedéves adathoz képest emelkedést jelent: akkor 54,7 százalék akart spórolni. Már az is a legmagasabb arányt jelentette 2002 óta. A felmérést 20 ezer bankszámlával rendelkező ember körében végezték ötven különböző méretű városban – írja a CNBC.

A rekord hátterében az állhat, hogy a második negyedévben Kína szigorú intézkedéseket vezetett be, hogy megfékezze a vírus 2020 eleje óta legerősebb kitörését az országban. Sanghaj áprilisban és májusban került karanténba, Pekingben pedig májusban vezettek be számos korlátozó intézkedést.

Már mindkét város felszabadult, a héten pedig rövidítettek a beutazókat és kontaktokat érintő karantén hosszán is.

A kínaiak takarékoskodási szándékát a jövedelmeikkel kapcsolatos bizonytalanság okozza: az emberek attól tartanak, bevételeik csökkennek a közeljövőben. A munkanélküliség Kína 31 legnagyobb városában 6,9 százalékos értékre emelkedett, ami csúcs a pandémia kezdete óta. Akik mégis költeni szándékoznak, azok leginkább oktatás, egészségügy és nagy értékű berendezések terén tervezik ezt.

A fiatalok munkanélküliségének kezelése érdekében az ország mentő intézkedéseket vezet be, hogy segítse a vállalkozásokat a létszám stabilizálásában és bővítésében, mondta Jang Jinkai, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság főtitkárhelyettese a héten újságíróknak.

Elmondta, hogy azok a kisvállalkozások, amelyek főiskolai diplomásoknak kínálnak bizonyos számú munkahelyet és egyéb feltételeknek is megfelelnek, támogatásban részesülhetnek. Jang hozzátette, hogy a kormány

felgyorsítja a köztisztviselők és tanárok felvételét

az óvodákba és középiskolákba. A hónap elején Peking arra is felszólította az állami tulajdonú vállalatokat, hogy még az idén növeljék a főiskolát végzettek felvételét.

Az országon belüli migráns munkavállalók és az egyetemi diplomások a szülővárosuktól távol eső régiókban garantált induló hitelekre válhatnak jogosulttá, a központi bank pedig közölte, hogy arra ösztönzi a bankokat: hosszabbítsák meg a hitelek visszafizetési határidejét a kisvállalkozások és a teherautó-vezetők, valamint a fogyasztási hitelek és a magánlakások jelzáloghitelei esetében.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×