INFORÁDIÓ
2022. augusztus 8. hétfő
László

náci háborús bűnös

koncentrációs tábor

őr

börtönbüntetés

Metal police handcuffs isolated on black background, copy space, 3d illustration

Egy 101 éves férfit ítéltek börtönbüntetésre náci bűnök miatt

Infostart / MTI

Az egykori náci koncentrációs táborok eddigi legidősebb őrét, egy 101 éves férfit ítélték el kedden Németországban: Josef Schütz ötévi börtönbüntetést kapott a Brandenburg an der Havel-i törvényszék bejelentése szerint.

Schütz a náci párt katonai szárnyának, a Waffen SS-nek az egyik altisztje, a sachsenhauseni tábornak az őre volt 1942-45 között. Azért ítélték el, mert "bűnrészes" volt 3518 rabnak a halálában.

"Ön tudatában volt annak, hogy rabokat gyilkolnak meg a táborban, jelenlétével segítette ezt. Minden szökni próbálót lelőttek, így minden őr aktívan részt vett ezekben a gyilkosságokban" - jelentette ki Udo Lechtermann bíró az ítélet felolvasásakor.

A vádlott a perben végig, sőt ítélethirdetés után is tagadta, hogy a tábor őre volt, pedig az ügyészség számos bizonyítékkal támasztotta alá a vádat. A bemutatott dokumentumok szerint egy valamikori őr neve, születési helye és ideje megegyezik Schützével, illetve voltak más bizonyítékok is.

A kerekesszékben közlekedő Schütz idős kora miatt csak korlátozott ideig, minden alkalommal legfeljebb két és fél óráig tudott jelen lenni a tárgyalásokon.

A büntetési tétel a hasonló bűncselekmények esetében a német jogban legalább háromévi börtön.

Schütz ügyvédje már korábban közölte, hogy ha súlyosabb lesz az ítélet a minimálisnál, akkor fellebbezni fognak. Ebben az esetben az elítélt legkorábban jövő év elején kezdheti meg a büntetés letöltését, de egészségi állapota miatt nem valószínű, hogy egyáltalán börtönbe vonul - jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Az 1936-ban épült, Berlin melletti táborban a II. világháború végéig több mint 200 ezer embert tartottak fogva: a náci rezsim politikai ellenzékének tagjait, valamint a nemzetiszocialisták által üldözött etnikai csoportok tagjait, zsidókat, szintiket, romákat. Több tízezer rab halt ott meg az éhségtől, betegségektől, a velük végeztetett kényszermunkától, a rajtuk elvégzett orvosi kísérletektől és az egyéb rossz bánásmód hatására.

Nyitókép: Rawf8/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018