eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Nagyon furcsa érveléssel tiltották be a franciák a burkinit

A vallásokkal szembeni semlegesség megsértése lenne, ha engednék a viselését közfürdőkben, uszodákban.

Nem engedélyezhető a burkini, vagyis a teljes női testet eltakaró fürdőruha viselése vallási okból közfürdőkben, uszodákban, mert sérti a vallásokkal szembeni semlegesség elvét - döntött kedden a francia legfelsőbb közigazgatási bíróság.

Az ítélet előzménye, hogy délkelet-franciaországi Grenoble zöldpárti polgármestere a városi tanács heves viták végén meghozott döntése alapján május közepén engedélyezte a burkini viselését vallási alapon is, de a fedetlen felsőtesttel történő fürdést, úszást ugyanúgy, amivel nagyon fellazította a helyi uszodai öltözködési szabályokat.

Gérald Darmanin belügyminiszter már másnap bejelentette, hogy jogi úton lép fel a döntés ellen.

A bíróság azt is hozzátette indoklásában, hogy a grenoble-i szavazás egy vallási követelés kielégítésére történt, és ez sérti a közszolgáltatások semlegességét.

Franciaországban a higiéniára hivatkozva nagyon szigorúan veszik az uszodai viselet szabályait. Még azt is megszabják, hogy a fürdőnadrág és -ruha nem lehet laza. Van még néhány város, amely engedi a burkini viselését, például Rennes, ahol viszont általában akartak lazítani a szabályokon, nem pedig vallási alapon. Noha burkinit csak nagyon kevés muszlim nő visel az országban, ez a ruhadarab mégis heves politikai viták tárgya. Az AP megjegyezte, hogy a grenoble-i tanács döntésének azt a részét, amely a topless fürdőzésre vonatkozott, nem támadta meg bíróságon senki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×