eur:
394.93
usd:
365.24
bux:
70237.82
2024. június 13. csütörtök Anett, Antal
A Babuskinszkij kerületi bíróság által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghallgatáson vesz részt a bíróság moszkvai tárgyalótermében az ellene rágalmazás vádjával indított perben 2021. február 12-én. Navalnij „lakájoknak”, „árulóknak” és az „ország szégyenének” nevezett egy második világháborús orosz veteránt és másokat, akik szerepeltek egy, az előző évi alkotmánymódosítás mellett agitáló reklámfilmben.
Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Levették a térképről Alekszej Navalnijt

Az orosz ellenzék bebörtönzött vezetőjét egy új intézménybe szállították át mindenféle előzetes jelzés nélkül.

Navalnij stábjának vezetője, Leonyid Volkov közölte a Telegramon, hogy a politikust a pokrovi börtöntelepről ismeretlen helyre szállították tovább a Euronews cikke szerint.

"Ügyvédjét, aki látogatóba érkezett, délután két óráig tartóztatták fel a kapuknál, majd azt mondták neki, nincs ilyen nevű elítélt az intézményben. Nem tudjuk, hol van Alekszej most, melyik kolóniára szállították" – írta. Kira Jarmis, Navalnij szóvivője megerősítette az információkat.

"Sem Alekszej hozzátartozóit, sem pedig az ügyvédeit nem értesítették előre arról, hogy át fogják szállítani. Voltak pletykák arról, hogy áthelyezik a szigorúan őrzött IK-6 Melekovo büntetőtelepre, de nem lehet tudni, hogy mikor érkezik-e oda, ha egyáltalán oda érkezik" – írta a Twitteren.

Megmérgezték, hazarepült, börtönbe került

Navalnijt idegméreggel mérgezték meg 2020-ban, amivel az orosz ellenzéki politikus a Kremlt vádolta. Moszkvába tartó repülőútja során lett rosszul: a gépe Omszkban hajtott végre kényszerleszállást, ahol azonnal megkezdték kezelését, majd Németországba került, ott épült fel. Egy FSZB-ügynöktől származó infromációk szerint novicsokot tettek alsónadrágjába, így érték el a hatást. A vádakat Moszkva tagadja.

Hónapokon át tartott felépülése Németországban, majd azt követően visszatért Oroszországba 2021 januárjában:

azonnal le is tartóztatták, majd két és fél év börtönre ítélték feltételes szabadlábra helyezési feltételek megszegéséért.

Büntetését a Moszkvától mintegy 100 kilométerre keletre fekvő Pokrovban, a 2. számú büntetőtelepen töltötte eddig.

Még kilenc évet kapott

Márciusban Navalnij további kilenc év börtönbüntetést kapott csalásért és a bíróság megsértéséért – a vádak szerinte politikai indíttatásúak. Korrupcióellenes Alapítványát (FBK) "szélsőséges" szervezetként betiltották, számos szövetségesét száműzetésbe kényszerítették. 2021-ben béke Nobel-díjra is felterjesztették, azt nem kapta meg, viszont Szaharov-díjas lett. A közösségi médiában a börtönben töltött ideje alatt is aktív maradt segítőinek közreműködésével.

A bírók azért döntöttek arról hogy szigorúan őrzött létesítménybe kell átszállítani, mert

visszaeső bűnözőként tartják már számon.

Egy ilyen intézményben csak limitált számú látogatót fogadhatnak az elítéltek.

Navalnij fellebbezett egy bírósági döntés ellen, amely szélsőségesnek és terroristának bélyegezte őt – a pert a múlt héten elvesztette.

Aggódik érte csapata

Volkov – aki maga is elhagyta Oroszországot, miközben több büntetőeljárás is folyt ellene – korábban azt mondta, hogy az orosz hatóságok azt akarják, hogy az ellenzéki vezető börtönben maradjon, amíg vagy Vlagyimir Putyin vagy Navalnij meg nem hal.

"A másik börtönbe való áthelyezésével nem csak az a probléma, hogy a szigorúan őrzött telep sokkal ijesztőbb hely.

Amíg nem tudjuk, hol van Alekszej, addig kettesben van azzal a rendszerrel, amely már megpróbálta megölni,

ezért a fő feladatunk most az, hogy minél hamarabb megtaláljuk őt" – írta Jarmis a Twitteren.

Címlapról ajánljuk

A NATO nukleáris képességeiben is változás jön Jens Stoltenberg szerint

Magyarországi látogatása után szerda este már Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót a NATO főtitkára, mielőtt a tagállamok védelmi miniszterei egyeztetésbe kezdenek a júliusi NATO-csúcsra. A jövőt vázolva kulcsfontosságú témákról ejtett szót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.13. csütörtök, 18:00
Szalai Ádám
a magyar labdarúgó-válogatott korábbi csapatkapitánya
Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Itt a várva várt kamatdöntés - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat!

Kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés ma reggel Ázsiában, ezt követően azonban Európában emelkedtek a tőzsdék. A délutáni amerikai inflációs adatok pozitív meglepetést okoztak: havi és éves alapon is kisebb volt a fogyasztói árak növekedésének üteme az Egyesült Államokban. Az inflációval azonban még nem ért véget a mai nap, ugyanis este 8-kor jött a Fed kamatdöntése, ahol a várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank nem változtatott az irányadó kamaton. A piacok a jegybankelnök Jerome Powell szavaira figyelnek: a ma délutáni inflációs adatok közlését követően a kamatdöntés tekintetében valamivel egyértelműbbé vált a kép, a szeptemberi kamatcsökkentés esélye megnőtt, a jegybankelnök azonban jelezte, hogy idén már csak egy kamatvágásra lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×