eur:
393.42
usd:
367.65
bux:
66328.13
2024. április 24. szerda György
Navracsics Tibor, az Európai Bizottság (EB) kultúráért, oktatásért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa beszédet mond az EU-karriernap a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen című rendezvényen Budapesten, a Ludovika épületében 2015. február 12-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Navracsics Tibor az Arénában: nem az a cél, hogy a Fideszt visszavigyem az Európai Néppártba, de...

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter kedden az InfoRádióban beszélt a jelenleg formálódó brüsszeli döntések hátteréről és a magyar kormány szándékairól is.

A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter attól tart, hogy Magyarország is kárát láthatja annak a bizalmatlansági kezdeményezésnek, amelyet európai parlamenti képviselők indítottak az Európai Bizottság elnöke ellen.

Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában veszélyes jelnek nevezte, hogy a Renew Europe néhány képviselője bizalmatlansági indítványhoz gyűjt aláírásokat az Európai Parlamentben az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottsággal szemben, szerintük ugyanis elhamarkodott volt a lengyel helyreállítási terv elfogadása.

Navracsics Tibor azt mondta,

félő, hogy a bizottság nem tudja megfelelően kivédeni a nyomást,

és ennek az uniós pénzekről folytatott magyar tárgyalások is kárát láthatják.

A teljes interjú:

A miniszter nem zárja ki, de nem tartja valószínűnek, hogy az orosz gázra is behozatali tilalomról döntsön az Európai Unió. Navracsics Tibor úgy fogalmazott, hogy az unióban ma az orosz szankciók ügyében nem racionális számítások, hanem

érzelmi szolidaritás alapján döntenek.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a gáz az olajnál is érzékenyebb pont, több európai ország érintett a kérdésben.

A miniszter azt sem tartja kizártnak, hogy az olaj esetében az unió védővámot vagy büntetőadót vethet ki az orosz és a Brent típusú olaj közötti árkülönbözetre.

Hangsúlyozta: a bojkott bevételkiesést eredményez, míg a vám bevételt jelent, ráadásul nem igényel egyhangú döntést.

A tárcavezető továbbá kommunikációs csatornát nyitna Brüsszel és a Fidesz között, KDNP-sként részt véve ez Európai Néppárt múlt heti tanácskozásán.

A politikus az InfoRádió Aréna című műsorában azt hangsúlyozta, hogy a célja nem az, hogy a Fideszt visszavigye az Európai Néppártba, hanem hogy élő kapcsolat legyen a két szervezet között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Horgonyoztatják a forintot

Horgonyoztatják a forintot

A dollár gyengülésének következtében kedden érdemben erősödni tudott a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően szerda reggel az euróval és a dollárral szemben sem láthatunk nagyobb mozgásokat, délelőtt is enyhe gyengülés látszott csak az árfolyamokban, ami délután is megmaradt. Nagyon szűk sávban oldalazik a magyar deviza. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×