eur:
393.32
usd:
367.76
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter beszédet mond az új kormánybiztosok bemutatásán Budapesten 2022. május 30-án. A közép-magyarországi régióval kiegészülve az eddigi négy helyett öt kormánybiztos felel az egyes régiók komplex gazdaságfejlesztéséért a jövőben.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Navracsics Tibor: akár újra lehet intézményes kapcsolat a Fidesz és az Európai Néppárt között

Az Európai Néppárt tisztújító kongresszusán járt Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter. A politikus az InfoRádiónak azt mondta: a látogatás célja az volt, hogy javítsa a Fidesz és a Néppárt kapcsolatát. Szerinte a Fidesz akár újra be is léphet a pártcsaládba. Beszélt arról is, hogy a kormány mindent megtesz, hogy az év végéig alá tudja írni a helyreállítási alap megállapodását.

Kedden, a várakozásoknak megfelelően, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt új elnökének. Bár a Fidesz tavaly márciusban kilépett a Néppártból, a tisztújító kongresszuson mégis részt vett egy fideszes politikus: Navracsics Tibor. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter az InfoRádiónak azt mondta: 2003 - a kettős tagság lehetővé válása - óta a Kereszténydemokrata Néppárt tagja is. A tisztújításon pedig KDNP-sként vett részt, ez a párt ugyanis továbbra is tagja az Európai Néppártnak - mondta Navracsics Tibor. Elismerte: látogatásának célja az volt, hogy javítson a Fidesz és a Néppárt viszonyán, ugyanis a KDNP egyfajta híd lehet a Fidesz és a Néppárt között.

"A látogatás célja részemről az volt, hogy azokat a személyes kapcsolatokat, amelyeket korábban mint néppárti biztos kialakítottam, azokat újraélesszem vagy életben tartsam."

Navracsics Tibor szerint a néppárti politikusok nem zárkóztak el attól, hogy szorosabbra fűzzék a viszonyt a Fidesszel. A politikus azt mondta újra lehet formális, intézményes kapcsolat a két fél között, akár azt is el tudja képzelni, hogy a Fidesz visszalép a Néppártba.

"A jövő szerintem ebből a szempontból most is nyitott. A KDNP tagsága az Európai Néppártban nagyon nagy lehetőség, és nyilván nagyon nagy felelősség is. Az pedig, hogy a Fidesz és az Európai Néppárt milyen közel képzeli el az együttműködést - akár egy újbóli tagsággal, akár egy intézményesített együttműködéssel -, úgy érzem, hogy csak rajtuk múlik."

Navracsics Tibor szerint a kapcsolat javításához bizalomépítésre, az egymással kapcsolatos kritikák megbeszélésére van szükség.

A Fidesz tavaly arra hivatkozva szakította meg a kapcsolatát a jobbközép európai pártcsaláddal, hogy a Néppárttal kapcsolatos jogi és politikai aggályaikat nem vették figyelembe. Az Európai Néppárt ugyanakkor addigra kilátásba helyezte a magyar kormánypárt kizárását. A pártcsalád évek óta kritizálta a Fidesz politikáját, a viszony pedig akkor romlott meg igazán, amikor 2018-ban a néppárti képviselők egy jelentős része megszavazta a Sargentini-jelentést, és így hozzájárult ahhoz, hogy uniós eljárás induljon Magyarország ellen.

Navracsics Tibor az MTI-nek nyilatkozva elmondta még, hogy Donald Tusk volt lengyel miniszterelnök, az Európai Néppárt korábbi elnöke távozásával megnyílik a lehetőség arra, hogy új időszak kezdődjön az EPP-ben. A néppárti politikusokkal folytatott beszélgetések újjáélesztették az Európai Parlament (EP) legnagyobb pártcsoportjával, az EP EPP-frakciójával korábban ápolt kapocslatrendszereket, amik hozzájárulnak az uniós források megszerzéséhez - tette hozzá.

Az InfoRádiónak nyilatkozott Hölvényi György, a kereszténydemokraták EP-képviselője is, aki szerint az, hogy a leköszönő Donald Tusk helyett Manfred Webert választották meg a pártcsalád elnökének, egy lehetőség.

"Lehetőség akkor, ha a különböző erővonalakat képes Manfred Wéber egyesíteni és az európai politikai színtéren sikeresen megjeleníteni. Ennek lényege, hogy az eddigiektől eltérően az EPP-nek fölismerhető karaktert kell adni. Nem lehet az, hogy minket tematizáljanak, sokkal inkább nekünk kell tematizálni. Ettől még a sajnos az utóbbi évekre visszatekintve is messze vagyunk. Szóba jöhető téma lehet Európa biztonsága, az európai demográfiai helyzet, az európai kis- és középvállalkozások versenyhelyzete a nagy nemzetközi multinacionális cégek mellett. Nagyon sok olyan téma van tehát, amely a Néppártnak a sajátja lehet és a sajátja is volt. Ezeket kell tulajdonképpen visszaszereznie, mert enélkül elképzelhetetlen egy 2024-es sikeres választás" - fejtette ki a KDNP EP-képviselője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×