eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Köln, 2018. szeptember 29.Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a kölni mecset megnyitóján 2018. szeptember 29-én. Erdogan háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Németországban. (MTI/AP/Martin Meissner)
Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner

Török-görög feszültség: Ankara szakít

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán közölte, hogy nem kíván további kétoldalú megbeszéléseket folytatni Görögországgal.

"Ezt barátaimnak is elmondtam. Ezekkel nem fogunk többé kétoldalú megbeszéléseket folytatni" - jelentette ki a török államfő szerdán Ankarában.

A görög külügyminisztérium szóvivője Erdogan kijelentéseivel kapcsolatban közölte, hogy Athén nem kíván személyeskedni. Alekszandrosz Papajoannu egyúttal hangsúlyozta, hogy továbbra is üdvözlik a nemzetközi jog alapján folytatott párbeszédet Törökországgal. "Józanul és higgadtan reagálunk... miközben tájékoztatjuk kollégáinkat és szövetségeseinket az incidensekről" - tette hozzá.

Ankara és Athén között az utóbbi időben jelentősen elmérgesedett a helyzet. Görögország nemrég panasszal fordult az ENSZ-hez az ellen, hogy Törökország megkérdőjelezi egyes égei-tengeri szigetei feletti szuverenitását. Törökország és Görögország régóta vitatkozik a tengeri határok mellett egyebek között a migrációról, a kölcsönös légtérsértésekről, valamint az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők kiaknázásáról.

A kapcsolatok újabb mélypontot értek el azzal, hogy Erdogan május végén felháborodással reagált arra, hogy a görög kormányfő óva intette washingtoni látogatásán az amerikai vezetést a Földközi-tenger keleti medencéje mentén fekvő országokba történő fegyvereladásoktól. "Nem létezik számomra többé. Nem kívánok vele többé találkozni" - hangoztatta akkor Erdogan Kiriákosz Micotákisz görög kormányfőre utalva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×