eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
Nyitókép: Pixabay

Meghalt az orosz megszállás miatt éhségsztrájkoló ukrán képzőművésznő

Elhunyt Ljubov Pancsenko képzőművész, aki az orosz megszállás elleni tiltakozásként fogott éhségsztrájkba március elején az oroszok által elfoglalt Bucsában. A legyengült asszonyt a város felszabadítása után, április 2-án szállították kórházba, ott ápolták addig, amíg a szervezete feladta a küzdelmet.

Ljubov Pancsenko Mihaliivna 1938-ban született, textiltervező és grafikus szakon végzett. A hatvanas években azoknak a művészeknek a csoportjához tartozott, akik ukrán népművészeti motívumokat emeltek alkotásaikba, ezzel felélesztve a szovjet diktatúra ideje alatt háttérbe szorított nemzeti művészetet – írja a Telex. Festőként, divattervezőként, modellként is ismert volt, több állami kitüntetést kapott.

A művész otthon tárolt alkotásait a háború kitörésekor múzeumba szállították, így azok várhatóan megmenekülnek. Ljubov Pancsenko házát később a települést elfoglaló orosz katonák kirabolták, egy melléképületet tüzérségi találat is ért. Az idős művésznő az oroszok kegyetlenkedései elleni tiltakozásból egy hónapig nem evett és nem szállt ki az ágyból, így annyira legyengült, hogy az orvosok nem tudták már megmenteni az életét.

Haláláról a bucsai polgármester Facebook-oldalán számolt be.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×