eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Egyetemfoglalással tiltakoztak francia diákok

A francia elnökválasztás első fordulójának eredménye ellen demonstráltak.

Elfoglaltak több francia egyetemet, köztük a párizsi Sorbonne-t olyan diákok, akik tiltakoztak a francia elnökválasztás első fordulójának eredménye ellen, s a szociális és környezetvédelmi problémákra kívánják ráirányítani a figyelmet. A Sorbonne vezetősége péntekre virradó éjjel kiürítette az épületet, és jelezte, hogy "a leghatározottabban elítélni a törvénytelen blokádot".

Április 14-ről 15-re virradó éjjel a Sorbonne létesítményét április 13. óta elfoglaló diákok elhagyták a helyszínt - olvasható a közleményben.

Az egyetem "a leghatározottabban elítéli a törvénytelen blokádot, amely elfogadhatatlan erőszakhoz és jelentős rongálásokhoz vezetett: ablakokat törtek be, ajtókat rongáltak meg, csempéket törtek össze, falakat bontottak le, tűzvédelmi berendezéseket rongáltak meg, pedagógiai eszközöket tettek tönkre, graffitik tömegét festették fel az épületre, műemlékvédelmi falakra is".

A Sorbonne a rongálások miatt jelenleg zárva tart, s a közlemény szerint a vezetőség a többi egyetemmel együtt mindent megtesz, hogy az intézmény mielőbb a megszokott módon működhessen.

Szerda óta Párizsban, Nancy-ban és Reimsben is tiltakoztak baloldali diákok, akik szerint az április 24-i második fordulóba jutott két jelölt, Emmanuel Macron jelenlegi elnök és Marine Le Pen, a jobboldali szuverenista Nemzeti Tömörülés államfőjelöltje nem képviseli kellőképpen a szociális és a környezetvédelmi kérdéseket. A tüntetők közül többen a francia televíziókban elmondták, hogy az első fordulóban harmadik helyen végzett radikális baloldali Jean-Luc Mélenchonra vagy más baloldali, a kommunista vagy a Zöld-párti jelöltre voksoltak.

Csütörtökön a Sorbonne-on több incidens is történt, ezt követően a diákok egy része kora este elhagyta az épületet, míg a radikálisabb diákok elfoglalták az épületet. Nem messze a Sorbonne-tól, a nagy presztízsű Sciences Po politikatudományi egyetemen mintegy 150 diák állta el az épület bejáratát. Ők egyértelműen "a szélsőjobboldal" ellen tüntettek. Szombatra országszerte tucatnyi hasonló jellegű tiltakozást szerveznek a "szélsőjobboldal és annak gondolatai ellen, Marine Le Pen nem mehet az Elysée-palotába" jelszóval.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×