eur:
393.03
usd:
366.33
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
MARIUPOL, UKRAINE - 2022/04/09: Smoke covers a Mariupol neighborhood as shelling attacks continue. The battle between Russian / Pro Russian forces and the defending Ukrainian forces led by the Azov battalion continues in the port city of Mariupol. (Photo by Maximilian Clarke/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Maximilian Clarke/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Vizsgálják, történt-e vegyifegyver-támadás Mariupolban

A britek és az amerikaiak is igyekszenek kideríteni, igaz-e a jelentés. Az ukrán elnök hétfő este üzent.

Hétfőn olyan meg nem erősített jelentések láttak napvilágot, melyek arra utalnak, hogy vegyi fegyvereket használtak az ostromlott Mariupol dél-ukrán kikötővárosban.

"Ezt a legnagyobb komolysággal kezeljük" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn késő este. Nem mondott olyat, hogy már használtak volna az oroszok vegyi fegyvereket.

Petr Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója Telegram-csatornáján azt írta, hogy a vegyifegyver-támadások még nem lettek igazolva, és várja, hogy később részleteket és pontosításokat kapjon.

Nagy-Britannia igyekszik ellenőrizni azokat az információkat, melyek szerint az orosz erők vegyi fegyvereket vetnek be Mariupolban - közölte hétfőn a brit külügyminiszter.

"Jelentések szerint az orosz erők vegyi fegyvereket használhattak a Mariupol lakossága elleni támadáskor. Dolgozunk partnereinkkel, hogy ellenőrizhessük az értesüléseket" - közölte Lis Truss a Twitteren.

Az ilyen fegyverek bármiféle alkalmazása "brutális eszkalációt jelentene ebben a konfliktusban, és mi felelősségre fogjuk vonni Putyint és rezsimjét" - tette hozzá.

A Mariupolban harcoló ukrán Azov-ezred a Telegram üzenetküldőn hétfőn közzétett üzenetében azt állította, hogy egy orosz drón "mérgező anyagot" dobott le katonákra és civilekre Mariupolban, hozzátéve, hogy többen légzőszervi és idegrendszeri problémáktól szenvedtek.

Az AFP sem tudta azonnal és függetlenül ellenőrizni az állításokat.

Az Egyesült Államok sem erősítette meg, hogy az oroszok vegyi fegyvereket vetettek volna be Mariupolban, de korábban már figyelmeztette az ukránokat, ennek eshetőségére – közölte Ned Price (képünkön) külügyminisztériumi szóvivő hétfőn a CNN-nel.

Oroszország tagadta, hogy a február 24-én indult offenzíva során háborús bűnöket követett volna el.

(A nyitóképen: Güst száll fel Mariupol környékén a folytatódó bombázások közepette 2022. április 9-én.)

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×