eur:
394.39
usd:
369.38
bux:
65721.74
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendkívüli Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. március 10-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely és Varga Judit reagált a jogállamisági eljárás megindításának hírére

Azt mondta, nem a magyar baloldal igényeit kellene kielégítenie Brüszelnek, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel – közölte a tárcavezető Ursula von der Leyen bejelentésére reagálva.

Brüsszel hibázik, amikor „ugyanazt a nótát fújja”, mint a magyar baloldal, azt ugyanis a magyarok most utasították el nagy többséggel - közölte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az Európai Bizottság elnökének keddi nyilatkozatára reagálva.

Ursula von der Leyen Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén azt mondta: az Európai Bizottság hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz kötő úgynevezett feltételességi mechanizmust.

Gulyás Gergely a magyar kormány véleményét ismertetve azt közölte: a Fidesz–KDNP csaknem 2,9 millió szavazatot kapott a vasárnapi országgyűlési választáson, míg a gyermekvédelmi törvénnyel több mint 3,3 millió ember fejezte ki egyetértését. „Ez soha nem látott támogatottság mind a kormánypártok, mind a gyermekvédelmi törvény ügye mögött.”

Éppen ezért a demokrácia alapvető szabályait a bizottságnak is el kell fogadnia – szögezte le, hozzátéve: nem a most vereséget szenvedett magyar baloldal igényeit kellene teljesítenie a bizottságnak, hanem vissza kellene térnie a józan észhez és a párbeszédhez. Erre a magyar kormány mindig nyitott volt – hangsúlyozta.

A miniszter azt is kérte: Brüsszel ne büntesse meg a magyar választókat azért, mert a választáson és a gyermekvédelmi törvény ügyében nem a Brüsszelnek tetsző véleményt fogalmazták meg.

Ezzel a témával foglalkozott a Facebookon Varga Judit is. Az igazságügyi miniszter kiemelte: az Európai Bizottság fogadja el a magyar emberek döntését, "ne Magyarországot büntessék, mert április 3-án a többség nem Brüsszel kívánalmai szerint szavazott".

A miniszter a bejegyzésében arra emlékeztette a bizottságot, hogy az eljárás elindításának vannak feltételei: szavaznia kell róla a biztosok kollégiumának és erről hivatalos értesítést kell kapnia a magyar kormánynak. "Tudomásunk szerint azonban eddig egyik sem történt meg" - jegyezte meg.

Varga Judit hangsúlyozta: a magyar kormány politikai nyilatkozatokkal nem foglalkozik és várja a konkrétumokat tartalmazó hivatalos értesítést. "Ha lesz ilyen, arra természetesen válaszolni fogunk" - írta, hozzátéve: "továbbá óva intenénk Brüsszelt attól, hogy felüljön a magyar baloldal hullámvasútjára".

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×