eur:
390.86
usd:
366.84
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló, az Európai Unió területén érvényben lévő utazási korlátozásokat érintő változásokról Brüsszelben 2021. november 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Négy ország jogállamisági helyzetét tekintik át kedden, köztük Magyarországét is

Az EU-miniszterek Magyarország, Hollandia, Ausztria és Málta esetében is áttekintik a jogállamiság helyzetét. Varga Judit nyitott a párbeszédre, de elutasítja a kettős mércét és a megbélyegzést.

Az európai uniós tagországok általános uniós ügyekért felelős miniszterei keddi találkozójukon Magyarország, Hollandia, Ausztria és Málta esetében is áttekintik a jogállamiság helyzetét - közölte az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja Luxembourgban, az ülésre érkezve. Didier Reynders fontosnak nevezte a jogállamiság vizsgálatának folyatását az Európai Unión belül, különösen olyan időszakban, amikor - mint mondta - "nehézségek mutatkoznak a szabályalapú rend fenntartásában" nemzetközi szinten.

Az Európai Unió szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben, és ilyen helyzetben még fontosabb odafigyelni a jogállamiság helyzetére, a szabályok betartására az unión belül is - emelte ki. Az uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanács nem hagy fel ezzel a rendkívül fontos feladatával.

Tájékoztatása szerint

az Oroszországgal szemben kirótt szankciók megfelelő bevezetését és az azoknak való megfelelést uniós munkacsoport ellenőrzi.

Az EU továbbá együttműködik az ukrán hatóságokkal, a tagállamokkal és a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC) a háborús bűnök bizonyítékainak összegyűjtésében.

"Nyitottak vagyunk a párbeszédre az Európai Unióval, de elutasítjuk a kettős mércét és a megbélyegzést - jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter kedden Luxembourgban az EU-tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek tanácskozására érkezve. Meglátása szerint az ukrajnai háború miatt most nem időszerű ez a téma, mert most az EU-nak szolidaritást, egységet kell mutatnia, ezért olyan témákra kellene összpontosítani, amelyek egyesítik a tagállamokat ahelyett, hogy éket vernének közéjük. Az április 3-i választások eredményére utalva közölte: "a választóink látják azt az aggodalmat, amely az Európai Bizottságtól és az EU bizonyos partnereinek a részéről érkezik, de a mi választóink magyar állampolgárok. A magyar demokrácia nem osztja ezeket az aggodalmakat". Mindazonáltal hozzátette: "elviseljük a kritikát, és szívesen válaszolunk ezekre az aggodalmakra".

Feltételességi mechanizmus

Didier Reynders egy arra vonatkozó kérdésre válaszolva, hogy az Európai Bizottság múlt héten hivatalos értesítést küldött Magyarországnak arról, hogy elindítja az úgynevezett feltételességi mechanizmust, amely az európai uniós források folyósítását a jogállamisághoz köti, az uniós biztos azt mondta, az Európai Bizottság tájékoztatni fogja a nyilvánosságot az eljárás lépéseiről.

Varga Judit hasonló kérdésre azt mondta: "Magyarországnak még nem küldtek levelet, tudomásom szerint még nem hívták össze a biztosokból álló kollégiumi ülést a határozat elfogadására, előreláthatólag április végén kerül rá sor. Előbb meg kell kapnunk a levelet és alaposan elemezni."

Hozzátette: "a jogállamisági feltételrendszer teljes tartalma az uniós tagországok állam- és kormányfői, továbbá a bizottság 2020. decemberi politikai megállapodásán alapul. Akkor egyértelműen megállapodtak abban a feltételben, hogy ez a mechanizmus az új többéves pénzügyi keret és a helyreállítási alap tekintetében alkalmazandó.

"Ha Magyarország nem kapott pénzt ezekből az új forrásokból, akkor hogyan tudnánk azt szabálytalanul elkölteni? Ez jogi és tartalmi aggály is a mi oldalunkról" - hívta fel a figyelmet.

További vélemény

Wopke Hoekstra holland külügyminiszer érkezéskor fontosnak nevezte a jogállamiság helyzetének tagállami vizsgálatát, mert - mint mondta - ennek elemei alkotják az Európai Unió alapértékeit. Ezért rendkívül fontos, hogy a jogállamiság kérdését mindenütt, minden tagországban komolyan vegyék - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×