eur:
390.77
usd:
365.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
MUGLA, TURKIYE - MARCH 23: Eclipse, the private luxury yacht of Russian billionaire Roman Abramovich, anchors at Cruise Port in Marmaris district of Mugla, Turkiye on March 23, 2022. The 163-meter-long, 23 meters wide and 6 floors Eclipse, worlds second-largest private yacht, attracts the attention of the people walking in the harbor. (Photo by Sabri Kesen/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Sabri Kesen/Anadolu Agency via Getty Image

Törökország jelentheti az orosz oligarchák menekülőútját

Ankara turistaként és befektetőként is szívesen látja a szankciók miatt kegyvesztett orosz oligarchákat.

Az orosz oligarchák új otthonra vadásznak, és nagyon úgy tűnik, hogy ez Törökország lesz – írja a CNBC, amit a VG szemlézett. Mevlüt Cavusoglu török ​​külügyminiszter a hírcsatornának úgy fogalmazott, hogy turistaként és befektetőként is szívesen látja a szankciók miatt kegyvesztett orosz oligarchákat, amennyiben üzleti kapcsolataik megfelelnek a nemzetközi jognak.

Az amerikai portál emlékeztet, hogy Törökország – egy EU-n kívüli NATO-tagként – aktívan ösztönözheti a feketelistán szereplő milliárdosokat, hogy az országba fektessenek be. A Reuters jelentései szerint a orosz oligarchák már most is aktívan keresnek befektetéseket Törökországban.

A gazdasági lap emlékeztet, bár Ankara határozottan bírálta Moszkva Ukrajna elleni invázióját, abbahagyta az olyan szankciók végrehajtását, mint amilyeneket az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Egyesült Királyság és mások rendeltek el. Ehelyett felvette a semleges közvetítő szerepét, elősegítve Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásokat.

Törökország névleges semlegessége nagyrészt érthető, mivel szoros gazdasági és diplomáciai kapcsolatai vannak Oroszországgal, különösen az energia, a védelem, a kereskedelem és az idegenforgalom terén – teszik hozzá. A külföldi befektetések és luxuseszközök beáramlása pedig valóban jótékony hatású lehet a szorongatott török ​​gazdaságnak, amely tavaly szeptemberben válságos üzemmódba csúszott, mivel az unortodox kamatcsökkentések feljebb lökték a már amúgy is spirálozó inflációt.

Az Eurasia Group politikai kockázati tanácsadó cég igazgatója és törökországi szakértője szerint azonban

a nyugati tolerancia valószínűleg alábbhagy, ha Törökország aktívan kezdi el a szankcionált vagyonszerzést.

Törökország aligha engedheti meg magának, hogy másodlagos szankciókkal sújtsák, tekintettel arra a nyomásra, amelyet a háború és az abból eredő orosz szankciók már nehezednek a gazdaságára.

„Oroszország Ukrajna elleni támadása bizonytalanabbá teszi Törökország gazdasági helyzetét” – tette hozzá Peker. „A következmények egyértelműek” – folytatta. „Az inflációs nyomás nagyobb, destabilizálja a török ​​gazdaságot. A szankciók becsapódása korlátozza vagy leállítja az Oroszországból és Ukrajnából érkező turizmust, amelyek a beutazó turizmus körülbelül egyharmadát tették ki. És ez hatással lesz az ​​ukrajnai és oroszországi befektetésekre.”

Mindeközben Erdogan szeretné megőrizni Törökország hírnevét független közvetítőként a folyamatban lévő konfliktusban, és a 2023-as választások előtt belföldön és külföldön is megerősítené a legitimációját.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest - ennek ismeretében megmaradhat a júniusi kamatvágás esélye. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől és a McDonald's-tól is. Az európai tőzsdék után pedig az amerikai részvényindexek is mínuszban nyitottak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×