eur:
394.41
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Twitter

Az időjárás miatt nem várhatnak sokat az orosz csapatok

Putyinnak csak néhány napja van arra, hogy döntsön a visszavonulás vagy a támadás mellett.

Az előretolt erők harckészsége a mostoha időjárási körülmények miatt rohamosan csökkenni fog, ami döntési nyomást helyez Vlagyimir Putyinra: alig néhány nap alatt határoznia kell arról, hogy támad vagy visszavonulót fúj, írja a The Guardian cikke.

A hidegtől rosszul védett előretolt helyállásokat rövid ideig lehet csak tartani, a közösségi médiában keringő fotók bizonyítékai annak, hogy az orosz katonák nagyon rossz körülmények közt várják a parancsokat. Az állomáshelyek több tíz vagy több száz kilométerre találhatók jelenlegi pozícióiktól.

Az ellátás sem megfelelő

A Rob Lee katonai elemző által hétfőn észrevett posztokon mintegy száz katona egy, az ukrán határtól nagyságrendileg 20 kilométerre lévő vasútállomáson táborozik vagy inkább fekszik.

A katonák állítólag fejadagok nélkül töltik napjaikat,

maguknak kellett élelmet venniük.

A Fehéroroszországban, az ukrán határtól 50 kilométerre fekvő Chojniki város melletti erdőkben állomásozó orosz csapatokat egy helyi lakos néhány napja úgy jellemezte, mint akik "sokat isznak és gázolajat árulnak", ami arra utal, hogy a fokozott politikai feszültség ellenére nem uralkodik fegyelem.

A nyugati reakciót várják

A nyugati hírszerzés becslései szerint az orosz erők nagyjából egyharmada taktikusan bevethető, ők hadműveletekre felkészített frontállásokban tartózkodnak. Mozgásukat már hetek óta szorosan figyelemmel kísérik légi és egyéb felderítéssel, ahogy egyre közelebb kerülnek a határhoz. Hétfőn egy magas rangú tisztviselő azt mondta, hogy Oroszország csak napokig tarthatja ezeket a katonákat előretolt pozícióikban - a következtetést független szakértők is megerősítették.

"Ha a csapatokat bevetik, akkor valószínűleg nagyon hamar megteszik ezt, amíg a lehető legfrissebbek"

- vélekedik Nick Reynolds szárazföldi hadviseléssel foglalkozó elemző, aki egyetért azzal az értékeléssel, hogy a parancsnokok néhány napon belül tovább akarják a csapatokat vinni, ha hatékonyak akarnak maradni.

Lettország védelmi minisztere, Artis Pabriks egyetértett azzal, hogy a következő néhány nap kulcsfontosságú. Szerinte Putyin tesztelni fogja a nyugati reakciókat a szeparatista területek elismerésére és az orosz erők hivatalos bevonulására.

"Lesz egy kis idejük felderíteni és gondolkodni azon, mit tesz és mit tervez a Nyugat. Fel fogják mérni a válaszainkat, és ha ezek nem lesznek elég erősek vagy meggyőzőek, akkor a következő lépés több incidens lesz az ukrán határon" - mondta.

Még bármi megtörténhet

Továbbra is lehetséges, hogy Oroszország visszafordítja csapatait a januárban elfoglalt állomáshelyekre, ahogy az tavaly tavasszal történt. Így vagy úgy, a katonai nyomás miatt a következő néhány nap valószínűleg jelentős lesz.

Mindeközben harckocsik érkeznek a területre. Ezeket a páncélosokat általában vasúti közlekedésben vagy teherautókon szállítják – az, hogy ez esetben nem így történik, szintén a harckészültséget jelezheti. A különböző járműveken különböző felfestett szimbólumok is láthatók, melyek jelentését egyelőre nem ismerjük, de lehetséges, hogy a területek zónákra osztására vagy éppen a baráti tűz kockázatának csökkentésére fogják használni őket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×