eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az őshonos kisebbségeknek európai szintű védelmet szorgalmazó európai polgári kezdeményezés, a Minority SafePack Magyarországon összegyűjtött aláírásait tartalmazó dobozok a Nemzeti Választási Irodába Budapesten 2018. április 20-án. Az aláírásokat ezen a napon Vincze Loránt, az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezetének, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára adta le.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Minority SafePack: döntöttek Románia fellebbezéséről

Az Európai Unió Bírósága elutasította Romániának a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés részleges nyilvántartásba vételét jóváhagyó európai bizottsági döntés miatt benyújtott fellebbezését - erről az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága tájékoztatott csütörtökön.

A Minority SafePack nevű kezdeményezés arra irányul, hogy felkérje az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére.

Az Európai Bizottság 2017. március 29-i határozatával vette részlegesen nyilvántartásba a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezést, Románia pedig 2017 júniusának végén a határozat megsemmisítése iránti keresetet terjesztett elő. Az Európai Unió Törvényszéke 2019. szeptember 24-i határozatával Románia keresetét elutasította, ezt követően Románia fellebbezést nyújtott be az uniós bírósághoz.

Az uniós bíróság csütörtökön kihirdetett, másodfokon meghozott ítéletében Románia fellebbezését ismételten elutasította és helybenhagyta a törvényszék korábbi döntését, valamint megerősítette az uniós bizottságnak a kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló határozatát.

A bíróság kimondta: a törvényszék helyesen ítélte meg, hogy a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, valamint a kulturális és nyelvi sokszínűség támogatását, mint az Unió értékeit és céljait, az Európai Uniónak figyelembe kell vennie fellépései során a kezdeményezés által érintett területeken. Ami azt jelenti, hogy a kezdeményezés uniós bizottsági nyilvántartásba vétele nem volt jogellenes.

Az uniós bíróság tájékoztatása szerint azonban az Európai Bizottság a bejegyzés ellenére nem köteles jogszabály megalkotását kezdeményezni az ahhoz szükséges számú aláírás összegyűjtése esetén sem.

Az Európai Bizottság a nyilvántartásba vételt követően, már 2021 január közepén közölte, hogy nem irányoz elő új jogi aktusokat a Minority SafePack kezdeményezéssel kapcsolatban, mivel a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása elégséges a kezdeményezés céljainak támogatásához. A Minority SafePack kezdeményező bizottsága 2021 március végén ezért eljárást indított az Európai Unió Bíróságán az Európai Bizottság elutasító döntése ellen.

Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti (EP-) képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, a Minority Safepack kezdeményezés koordinátora az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében "fontosnak és bátorítónak" nevezte, hogy az uniós bíróság a kezdeményezőknek adott igazat a kisebbségek jogai és a kulturális és nyelvi sokszínűség támogatása kapcsán.

Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy az uniós bíróság szintén a kezdeményezők javára dönt az Európai Bizottságnak a jogalkotást elutasító határozta ellen indított semmisségi eljárás során. Ezáltal arra kényszeríthetik az uniós bizottságot, hogy újraértékelje eredeti döntését, miszerint nem javasol jogalkotást a Minority Safepack javaslati alapján - tette hozzá Vincze Loránt.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×