INFORÁDIÓ
2022. május 18. szerda
Alexandra, Erik

minority safepack

románia

fellebbezés

európai unió bírósága

Az őshonos kisebbségeknek európai szintű védelmet szorgalmazó európai polgári kezdeményezés, a Minority SafePack Magyarországon összegyűjtött aláírásait tartalmazó dobozok a Nemzeti Választási Irodába Budapesten 2018. április 20-án. Az aláírásokat ezen a napon Vincze Loránt, az európai őshonos nemzeti kisebbségek ernyőszervezetének, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára adta le.

Minority SafePack: döntöttek Románia fellebbezéséről

Infostart / MTI

Az Európai Unió Bírósága elutasította Romániának a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés részleges nyilvántartásba vételét jóváhagyó európai bizottsági döntés miatt benyújtott fellebbezését - erről az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága tájékoztatott csütörtökön.

A Minority SafePack nevű kezdeményezés arra irányul, hogy felkérje az Európai Uniót a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozók védelmének javítására, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítésére.

Az Európai Bizottság 2017. március 29-i határozatával vette részlegesen nyilvántartásba a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezést, Románia pedig 2017 júniusának végén a határozat megsemmisítése iránti keresetet terjesztett elő. Az Európai Unió Törvényszéke 2019. szeptember 24-i határozatával Románia keresetét elutasította, ezt követően Románia fellebbezést nyújtott be az uniós bírósághoz.

Az uniós bíróság csütörtökön kihirdetett, másodfokon meghozott ítéletében Románia fellebbezését ismételten elutasította és helybenhagyta a törvényszék korábbi döntését, valamint megerősítette az uniós bizottságnak a kezdeményezés nyilvántartásba vételéről szóló határozatát.

A bíróság kimondta: a törvényszék helyesen ítélte meg, hogy a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, valamint a kulturális és nyelvi sokszínűség támogatását, mint az Unió értékeit és céljait, az Európai Uniónak figyelembe kell vennie fellépései során a kezdeményezés által érintett területeken. Ami azt jelenti, hogy a kezdeményezés uniós bizottsági nyilvántartásba vétele nem volt jogellenes.

Az uniós bíróság tájékoztatása szerint azonban az Európai Bizottság a bejegyzés ellenére nem köteles jogszabály megalkotását kezdeményezni az ahhoz szükséges számú aláírás összegyűjtése esetén sem.

Az Európai Bizottság a nyilvántartásba vételt követően, már 2021 január közepén közölte, hogy nem irányoz elő új jogi aktusokat a Minority SafePack kezdeményezéssel kapcsolatban, mivel a már hatályos jogszabályok és szakpolitikai intézkedések teljes körű végrehajtása elégséges a kezdeményezés céljainak támogatásához. A Minority SafePack kezdeményező bizottsága 2021 március végén ezért eljárást indított az Európai Unió Bíróságán az Európai Bizottság elutasító döntése ellen.

Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti (EP-) képviselője, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke, a Minority Safepack kezdeményezés koordinátora az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében "fontosnak és bátorítónak" nevezte, hogy az uniós bíróság a kezdeményezőknek adott igazat a kisebbségek jogai és a kulturális és nyelvi sokszínűség támogatása kapcsán.

Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy az uniós bíróság szintén a kezdeményezők javára dönt az Európai Bizottságnak a jogalkotást elutasító határozta ellen indított semmisségi eljárás során. Ezáltal arra kényszeríthetik az uniós bizottságot, hogy újraértékelje eredeti döntését, miszerint nem javasol jogalkotást a Minority Safepack javaslati alapján - tette hozzá Vincze Loránt.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018