eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
COVID-19 vaccine in researcher hands, female doctor holds syringe and bottle with vaccine for coronavirus cure. Concept of corona virus treatment, injection, shot and clinical trial during pandemic.
Nyitókép: scaligerGetty Images

Izraelben szélesebb körben is elkezdték a negyedik vakcina beadását

A világon először itt kezdik széles körben beadni a második ismétlő dózist. Keddi adatok szerint már 2 közelében jár a fertőzési együttható, 100 ember 191-nek adja át a vírust.

Négy hónappal a harmadik adagnyi oltás felvétele után kérhetik a 60 év fölöttiek és a veszélyeztetett csoportok (főként az egészségügyi dolgozók) a negyedik adag vakcinát. A Euronews cikke szerint Naftali Bennett miniszterelnök a döntést azzal indokolta, hogy az omikron okozta hullám megjelent az országban, és meg kell védeniük magukat az új vírustörzzsel szemben.

"Izrael ismét úttörő szerepet vállal a globális oltási erőfeszítésekben" – tette hozzá Bennett, utalva arra, hogy országa az első, amelyikben a negyedik oltást szélesebb kör számára is bevezetik. Izraelben kezdték meg elsőként a harmadik adag vakcinák adását is az elmúlt nyáron.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója aláírta a minisztérium tanácsadó testületének ajánlását a második emlékeztető oltások beadására. A vakcinát az elsők közt maga a főigazgató vette fel.

A hatóságok arra készülnek, hogy

a közeli napokban és hetekben az izraeliek eddig soha nem látott mértékben fertőződnek meg

a koronavírus omikron változatával a járvány ötödik hullámában. Már most tömeges a terjedés.

  • Több mint 200 ezer teszttel hétfőn 10 644 új vírushordozót szűrtek ki, a vizsgáltak 5,51 százaléka bizonyult fertőzöttnek.
  • A kórházakban ápolt Covid-betegek száma 236-ra emelkedett, közülük 117-en vannak súlyos állapotban, és 38-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére.
  • A fertőzési együttható már 1,91, vagyis száz ember 191-nek adja át a vírust, ami rendkívül széles körű terjedésnek számít.

A nagy számú fertőzések ellenére jelentősen enyhítik a külföldiek beutazási és az izraeliek külföldre utazási tilalmát, mert az omikron változat már a helyiek körében terjed, és csökkent a határzár jelentősége. Vasárnaptól lekerül a tiltólistáról többek közt Dél-Afrika, Kanada, Franciaország és

Magyarország,

de továbbra sem utazhatnak az izraeliek egyebek között az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba.

Hétfőn 74 "piros", vagyis jelentősen fertőzött települést, 56 közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" helyet és 76 "sárga" települést tartottak nyilván, ahol kismértékben volt jelen a koronavírus, míg 95 hely számított "zöldnek", vagyis alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Izrael a közelmúltban egy, a Merck készítette vírusellenes tablettát is jóváhagyott a 18 év feletti koronavírusos betegek számára. A molnupiravirt még otthonukban szedhetik a betegek a tünetek megjelenését követően rövid időn belül. A szer 30 százalékkal képes csökkenteni a súlyos megbetegedés rizikóját.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×