eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Injection vial with syringe needle on blue and purple background. Coronavirus vaccine ready for worldwide administration.
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Megváltozott több oltási ajánlás is

Az oltatlanokra vonatkozó és a harmadik oltást érintő szabályokban is van újdonság. Állásfoglalás érkezett a negyedik oltásokkal kapcsolatban is.

Új szakmai ajánlás jelent meg a koronavírus elleni oltások használatához - szúrta ki az Index az épp karácsony előtt megjelent tájékoztatót a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

A december 20-i dátumú, 23-án közzétett dokumentum több területet is érint.

A 18 éven felüliek harmadik oltása esetében

  • mindig az oltóorvos dönt a vakcina típusáról.
  • egyik kombinációnak sincs általános ellenjavallata.
  • mRNS-oltás esetében bekerült az alkalmazási előiratokba a homológ (azonos típusú) ismétlő oltás adása is.
  • ismétlő oltásként a Modernából minden kombináció estén fél adag adandó be.
  • ha valaki az alapimmunizálást (két oltás, Janssenből egy) követően koronavírusos lesz, a gyógyulásától számított legalább 4, legfeljebb 6 hónappal kaphat Covid-oltást az ajánlás szerint.
  • az egészségügyi szakmai kollégium állásfoglalása alapján nem lehet végleges oltási felmentést adni, csak halasztani lehet a harmadik oltást a fenti, 4-6 hónapos időtartammal aktuális lázas állapot esetén, veszélyeztetett terhesség kialakulásakor (nőgyógyászati javaslatra), illetve súlyos immunhiányos állapot kialakulásakor (meghatárzott esetekben meghatározott időintervallumra).
  • ellenjavallat lehet (ahogy a második oltás esetében is az volt) a korábban beadott oltás elleni anafilaxiás reakció, ám ezeket az eseteket egyedileg kell mérlegelni.

A 12-17 évesek ismétlő, 3. oltásával kapcsolatban közölték:

  • a járványhelyzetre való tekintettel javasolják annak beadatását.
  • az oltást követő nemkívánatos események elhanyagolhatók.
  • az alapimmunizációt követően minimum 4, legfeljebb 6 hónappal javasolják beadni (mint a felnőtteknél).
  • a Modernából itt is fél dózis adandó be.

Az oltást még egyáltalán nem kapó betegekkel kapcsolatban hangsúlyozzák:

  • a fertőzésen átesett oltatlanok várakozási idő nélkül, a felgyógyulás után azonnal olthatók.
  • nem indokolt PCR-tesztet csináltatni a védőoltás beadása előtt annak igazolására, hogy az illető koronavírusos-e; az olthatóságot az orvosnak az oltandó személy kikérdezésével kell eldöntenie (van-e láza, szed-e gyógyszert stb.).

Kiemelték a tájékoztatóban továbbá, hogy

a fertőzésen való átesettség nem felel meg az immunizációnak. Minden esetben a teljes oltási sor beadása szükséges.

A negyedik oltásról azt írták, annak bevezetése egyelőre nem indokolt, erről később lehet dönteni a vakcinák hatékonysági eredményei, illetve a járvány alakulása függvényében. Utazás, külföldi munkavállalás céljjából való adása szakmailag nem indokolt - tették hozzá.

Kitérnek még az immunihányos betegek, a sérült immunitású hematológiai betegek, valamint az immunszupresszív vagy immunmoduláló kezelésben részesülők harmadik oltásának szabályaira - ez részletesen a tájékoztatóban olvasható, ide kattintva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×