eur:
394.15
usd:
364.99
bux:
65490.4
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
HONG KONG, CHINA - DECEMBER 29:  Boxes are loaded onto a truck from the offices of Stand News after police searched the premises of the independent news outlet on December 29, 2021 in Hong Kong, China. Editors, board members and a pop singer were arrested in the early morning sweep as 200 officers raided the office. (Photo by Anthony Kwan/Getty Images)
Nyitókép: Anthony Kwan/Getty Images

Úgy fest, Pekingnek végleg kezd elveszni a türelme Hongkongot illetően

Felforgató tartalmak kiadásának gyanújával őrizetbe vették a hongkongi ellenzéki körökben népszerű Stand News hírportál korábbi és jelenlegi főszerkesztőjét, valamint több, a portálhoz köthető embert szerdán Hongkongban. Salát Gergely a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa az InfoRádiónak azt mondta: a pekingi vezetés a vállalt 50 év felét sem várta meg azzal, hogy „megoldják” az úgymond hongkongi problémaforrást.

Az őrizetbe vettek között a volt és jelenlegi főszerkesztőn kívül az igazgatótanács négy korábbi tagja, valamint egy újságíró van. Hat embert az otthonából vittek el szerda kora reggel, míg egy ember, a már megszűnt Apple Daily hongkongi lap volt szerkesztője korábban került őrizetbe. A portál egyik helyettes szerkesztőjét pedig kihallgatásra vitték be.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa emlékeztetett arra, hogy Hongkong Kínához való 1997-es csatlakozásakor a pekingi vezetés azt vállalta, hogy 50 évig nem nyúl hozzá a sziget társadalmi, politikai és gazdasági berendezkedéséhez. Úgy tűnik tehát, hogy a pekingi hatóságok úgy döntöttek, hogy a kérdést most gyorsan lezárják, hogy Hongkong szűnjék meg úgymond egy problémaforrásnak lenni – fogalmazott Salát Gergely sinológus.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem munkatársa elmondása szerint egész Kínán belül zajlik egy központosítás, valamint egy nacionalista hullám, melynek örvén a központi hatalom kiterjesztését szorgalmazzák. A hatóságok pedig dolgoznak is ezen.

Salát Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy a Dél-kínai-tengernél fekvő városállam nem teljesen egységes, tehát

nem arról van szó, hogy van a hongkongi társadalom meg vele szemen a „csúnya kommunisták”.

Jelentős részét üzletemberek, kereskedők, bankárok teszik ki, akiknek a fő céljuk nem az, hogy a szabadságjogok érvényesüljenek, hanem az, hogy folyjék a biznisz, és ennek megfelelően a nemrégiben lezajlott parlamenti választásokon a különböző szakmai és üzleti szervezetek által delegált jelöltek mind Peking-pártiak lettek.

A rendőrség közleménye szerint a most őrizetbe vett személyeket „felforgató anyagok kiadásával és terjesztését célzó összeesküvés leleplezésével” gyanúsítják egy, a brit gyarmati uralom idejéből származó törvény alapján. Hasonló módon jártak el a hongkongi rendőrök a jelenleg börtönbüntetését töltő Jimmy Lai hongkongi médiamogul által alapított Apple Dailyvel szembeni is, melynek megszűnését követően a Stand News vált a hongkongi ellenzék egyik utolsó nyíltan demokráciapárti sajtóorgánumává.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×