eur:
389.39
usd:
363.55
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pxhere

Féláron, "csak" 9 millióért adják a kérdéses hatásosságú Alzheimer-gyógyszert

A döntés azt követően született, hogy a törvényhozók és a kórházak is úgy vélték: túl sokba kerül a szer ahhoz képest, hogy nem tudni, valójában mennyire hat.

Az évi 56 ezer dolláros - mintegy 18 millió forint - árról most 28 200-ra csökkenti a szer évenkénti költségét a Biogen az Egyesült Államokban. Az Aduhelm lett volna a vállalat fő bevételi forrása a növekvő versenyhelyzetben, de kevesen kezdték el alkalmazni a szert. Sok biztosító a Medicare iránymutatására vár, mielőtt felvenné a finanszírozott szerek listájára a gyógyszert, írja a Reuters.

"Nagyon egyetértünk a Biogen azon döntésével, hogy csökkentette az Aduhelm árát, véleményünk szerint ez valószínűbbé tesz valamilyen szintű észszerű Medicare-visszatérítést" - mondta Paul Matteis, a Stifel elemzője.

Az amerikai kormány 65 évesek és idősebbek számára létrehozott Medicare-programja az Aduhelm miatt megemelte a 2022-es havi költséget, amelyet az időseknek az egészségügyi programban való részvételért kell fizetniük. A tervek szerint januárban jelentik be a gyógyszer használatára vonatkozó nemzeti irányelvet.

A Biogen szerint a jelenlegi biztosítási fedezethez, valamint a diagnosztikához és a speciális központokhoz való hozzáférés mellett 2022-ben nagyjából 50 ezer beteg kezdheti meg az Aduhelm-kezelését az USA-ban.

A vállalat egy sor költségcsökkentő intézkedést jelentett be 2022-re, amelyek becslései szerint 500 millió dollár éves megtakarítást eredményeznek majd.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága a múlt héten elutasította az Aduhelm forgalomba hozatali kérelmét, miután egy testület novemberben a kezelés ellen szavazott.

A gyógyszer a ígéret szerint a béta-amiloid plakkok keletkezését akadályozza meg, a kialakult állapotot nem fordítja vissza. A szer úgy kapott feltételes engedélyt, hogy tesztelését nem folytaták le teljes mértékben. A gyártónak kilenc év alatt kell bebizonyítania, hogy valóban hatásos az Aduhelm: a Biogen szerint négy év alatt be sikerül fejezniük a hármas fázisú klinikai teszteket. Az Európai Unióban a gyógyszer nem kapott engedélyt.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×