eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Milos Zeman cseh államfő (j) kormányfővé nevezi ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét a közép-csehországi Lányban 2021. november 28-án. Zeman koronavírustesztje három nappal korábban pozítiv lett, ezért a kinevezés idején átlátszó fallal volt elszigetelve Petr Fialától és a hivatalos ceremónia többi résztvevőjétől.
Nyitókép: MTI/EPA/CTK/Pool/Vondrus Roman

A Václav Havel-i külpolitikához térne vissza a frissen kinevezett cseh koalíciós kormány

A 18 miniszterből álló ötpárti Petr Fiala-kabinet új 2022-es költségvetést készít, hogy lejjebb faragja a hiányt, de ehhez márciusig átmeneti büdzsé alapján kell működnie.

Új koalíciós kormánya van Csehországnak. A Petr Fiala kormányfő vezette kabinet minisztereit pénteken a Prágától nyugatra fekvő Lányban, a cseh elnökök vidéki rezidenciáján nevezte ki Milos Zeman államfő.

Az ötpárti új cseh kormánynak 18 tagja van, hárommal több, mint az előző kabinetnek. Három tárcát nő vezet.

A kormány 16 minisztere azonnal kinevezése után letette az alkotmány által előírt esküt. A hivatalos aktusról hiányzott az agrárminiszter-jelölt, Zdenek Nekula, aki jelenleg karanténban van, ezért kinevezésére csak a jövő héten kerülhet sor.

"Kiszámíthatóan és felelősen dolgozó kormány akarunk lenni" - ígérte a kabinet kinevezése után Petr Fiala. Közölte, hogy a miniszterek pénteken és szombaton veszik át hivatalosan tárcáik vezetését.

Milos Zeman felhívta az új kormány figyelmét, hogy nem lesz ideje a hatalom nyugodt átvételére, mert azonnal három súlyos problémával kell szembenéznie, amelyek megoldása nem odázható el. Ez

  • a koronavírus-járvány,
  • az energiaválság és
  • a jövő évi állami költségvetés, amelyet még nem fogadtak el

- mutatott rá az elnök.

Az ötpárti koalíciós kormányban

  • a Polgári Demokratikus Párt (ODS) adja a kormányfőt és öt minisztert, míg
  • a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) három,
  • a TOP 09 Pártnak két,
  • a Polgármesterek és Függetlenek Pártnak (STAN) négy,
  • a Kalózpártnak pedig három minisztere van.

A pénzügyminisztériumot Zbynek Stanjura (ODS), a belügyminisztériumot Vít Rakusan (STAN), a külügyet pedig Jan Lipavsky (Kalózpárt) fogja irányítani. A védelmi tárca élén Jana Cernochová (ODS) áll.

Petr Fiala közlése szerint az új cseh kormány a következő hetekben elkészíti a kormányprogramot, amelyet január 12. körül tervez a képviselőház elé terjeszteni, s egyben bizalmat kérni iránta. Miután

a 200 tagú parlamenti alsóházban a kormánykoalíciónak 108 képviselője van,

a bizalmai szavazás eredménye lényegében előre adottnak tekinthető.

Az új cseh kormány a korábbi nyilatkozatok szerint az egyik első és legfontosabb feladatának azt tartja, hogy 300 milliárd korona alá csökkentse az elődje, az Andrej Babis vezette kormány által a jövő évre tervezett 377 milliárd koronás költségvetési hiányt. Mivel a büdzsé átdolgozása időigényes, a cseh állam várhatóan március végéig átmeneti költségvetés alapján fog működni, ami bizonyos korlátozásokat jelent.

A koalíciós szerződésben az öt kormánypárt egyebek közt az évek óta húzódó nyugdíjreform megvalósítását ígéri, és a GDP két százalékára akarja növelni a védelmi kiadásokat. Másfelől szeretné felújítani a Václav Havel volt államfő nevével fémjelzett külpolitikát, amely a gazdasági témák mellett kiemelten kezeli a demokrácia támogatását, az emberi jogokat és a polgári társadalmat.

Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×