eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Annalena Baerbock, a Szövetség 90/Zöldek társelnöke a pártszövetség hamvazószerdai rendezvényén Landshutban 2019. március 6-án. A politikai hamvazószerdának is nevezett napon a német pártok képviselői találkoznak a támogatóikkal és beszédeket mondanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

Bojkottálhatja a pekingi téli olimpiát Németország a leendő külügyminiszter szerint

Keményebb fellépést ígér a tekintélyelvű rendszerekkel szemben Németország leendő külügyminisztere.

Annalena Baerbock, a Zöldek társelnöke a taz című - a Zöldekhez közel állóként számon tartott - lap hírportálján közölt interjúban kiemelte, hogy Németország "európai demokráciaként és a transzatlanti demokratikus szövetség" tagjaként "rendszerszintű", rendszerek közötti versengést folytat egy olyan "autoriter rezsimmel", mint Kína.

Ezért "stratégiai szolidaritásra" kell törekedni a "demokratikus partnerekkel, hogy együtt védjük értékeinket és érdekeinket, és kitartóan támogassuk ezeket az értékeket külpolitikánkban" - mondta.

Kifejtette, hogy az "európaiaknak" - vagyis az európai uniós tagállamok közösségének - az együttes gazdasági erejükhöz mért határozottsággal kell fellépniük a Kínával folytatott viszonyban. Így nem feledkezhetnek meg arról, hogy az EU a világ egyik legnagyobb piaca.

Mint mondta, Kínának komoly érdeke a hozzáférés ehhez a piachoz, és nagy gondba kerülne, ha nem tudná értékesíteni az olyan régiókból származó termékeit, mint Hszincsiang, ahol "a kényszermunka általános gyakorlat".

Baerbock hangsúlyozta, hogy sokkal többet kell használni a közös belső piacot a külpolitika eszközeként. "Ez azonban csakis akkor fog működni, ha mind a 27 tagállam összefog, és Németország legnagyobb tagállamként nem folytat önálló Kína-politikát, ahogyan azt a múltban tette" - mondta, hozzátéve, hogy "közös európai Kína-politikára van szükség".

A német diplomácia leendő vezetője nemcsak az importkorlátozások lehetőségét vetette fel, hanem azt is jelezte, hogy nem zárja ki a pekingi téli olimpia bojkottját. "Természetesen az olimpiai játékokat is alaposabban meg kell vizsgálnunk. A kormányok számára több megközelítés lehetséges, és ezekről minden bizonnyal lesz szó az következő hetekben" - mondta arra a kérdésre, hogy miként viszonyul a téli játékok bojkottjának gondolatához.

A várhatóan december második hetében hivatalba lépő új szövetségi kormány külpolitikájának alapgondolataként a leendő tárcavezető kiemelte, hogy "a párbeszéd a nemzetközi politika központi építőköve, de ez nem jelenti azt, hogy a dolgokat meg kell szépíteni vagy el kell hallgatni".

"Számomra az értékközpontú külpolitika mindig a párbeszéd és a keménység összjátéka" - hangoztatta Annalena Baerbock.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×