INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

emmanuel macron

franciaország

andrej plenkovic

horvátország

schengeni övezet

Emmanuel Macron francia elnök részt vesz az amerikai kezdeményezésű, videokapcsolaton keresztül zajló nemzetközi klímavédelmi csúcstalálkozón a párizsi Elysée-palotában 2021. április 22-én.

Emmanuel Macron az első francia államfő, aki Horvátországba látogatott

Infostart / MTI

Franciaország támogatja Horvátország csatlakozását a Schengen-övezethez, a belső határellenőrzés nélküli európai térséghez – jelentette ki Emmanuel Macron Zágrábban, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel folytatott megbeszélése után.

A francia államfő a horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján kiemelte: Horvátország felkészült, és teljesítette a csatlakozás feltételeit. Megmutatta, hogy jól szervezett, kiváló munkát végez az ország EU-s külső határának ellenőrzése tekintetében – mondta Macron.

Úgy vélte: Horvátország csatlakozásával a Schengen-övezet sokkal hatékonyabban tud majd működni.

A horvát kormányfő hangsúlyozta: Franciaország támogatása fontos Horvátország számára a schengeni és az euroövezeti csatlakozáshoz vezető úton.

Zágráb egyetért Párizzsal abban, hogy a Schengen-övezetet meg kell reformálni, és mint leendő tag, hozzá fog járulni ehhez – húzta alá Plenkovic.

Horvátország arra számít, hogy a schengeni csatlakozásról szóló formális döntést a tagállamok idén decemberben, Szlovénia EU-elnöksége alatt hozzák meg,

a végleges döntés pedig a francia elnökség alatt, a jövő év első felében születik meg.

Plenkovic és Macron stratégiai partnerségről szóló megállapodást írt alá. Franciaország és Horvátország először 2010-ben kötött stratégiai partnerséget, az új megállapodás pedig számos új területre terjed ki. Ez keretet ad a két ország közötti kapcsolatok további erősítéséhez – mutatott rá Plenkovic.

Az új stratégiai partnerséggel Franciaország politikai, gazdasági és kulturális területen is támogatja Horvátországot, beleértve azokat a területeket, amelyeket Zágráb stratégiai célként jelölt meg, így a Schengen-övezetbe és az euróövezetbe történő belépést, valamint Horvátország OECD-tagságát.

A látogatás különleges eleme és a két ország közötti kapcsolatok új szakasza a francia Rafale harcirepülőgépek megvásárlásáról szóló szerződés aláírása volt,

amelyet a két védelmi miniszter, Mario Banozic és Florence Parly írt alá – mondta a horvát kormányfő.

"Ily módon erősítjük a horvát hadsereg és a légierő képességeit, és egyben a legmodernebb repülőgépeket kapjuk" – hangoztatta Plenkovic.

Zágráb május végén döntött tizenkét Dassault Rafale F3R típusú, használt vadászgép beszerzéséről. Ez az egyik legnagyobb értékű horvát haderőfejlesztés az ország harminc évvel ezelőtti függetlené válása óta.

Emmanuel Macron szerdán este érkezett Horvátországba, csütörtökön fogadta Zoran Milanovic horvát kormányfő is. Macron az első olyan francia államfő, aki Horvátország függetlensége óta hivatalosan az országba látogatott.

Nyitókép: MTI/EPA POOL/Ian Langsdon
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018