eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Erdőtűz füstje borítja mamutfenyőket a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban Porterville településtől keletre 2021. szeptember 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Óriási a baj: a mamutfenyők ötöde vált a tűz martalékává két év alatt

Csak az idén több ezer faóriás veszett oda a kaliforniai erdőtüzek miatt.

A villámcsapások okozta kaliforniai erdőtüzek miatt az elmúlt két évben a világ legnagyobb fáiként számontartott mamutfenyők már majdnem egyötöde hamvadt el, idén több ezer veszett oda – közölték a szakértők.

A Sequoia Nemzeti Parkban és a környező erdőségekben a becslések szerint 2660-3630 mamutfenyő vált a tűz martalékává. A tavalyi tűzvész 7500-10 400 példányt pusztított el a Sierra Nevada-hegység nyugati oldalán élő, őshonos, mintegy 75 ezer mamutfenyőből.

Az évezredekig is elélő óriás mamutfenyők a világ legnagyobb fái, átlagosan 75 méteresre nőnek, törzsük átmérője hat méter is lehet.

Reprodukciójukhoz szükség van az alacsony intenzitású tűzre: amikor a lángok hője eléri a fa magasan lévő ágait, a mamutfenyő ragacsos gyantaréteggel védett tobozai megolvadnak és kinyílnak. Több száz apró mag hullik ekkor a talajra, ahol a tűz nyomán tápanyagokban gazdag, dús föld marad hátra.

A klímaváltozás okozta aszályok miatt azonban az utóbbi években tomboló tüzek túl hevesek, és elpusztítják a fákat.

Clay Jordan, a Sequoia és a Kings Canyon Nemzeti Park igazgatója arra hívta fel a figyelmet: ahhoz, hogy a jövő nemzedékek is láthassák a mamutfenyőket, sürgős beavatkozásra van szükség.

Az elmúlt öt évben hatalmas erdőtüzek pusztítottak Kaliforniában. A tűz idén is rekordközeli nagyságú területet perzselt fel az államban.

A tavalyi tapasztalatokból kiindulva ebben az évben már tűzvédő takarókkal próbálták megóvni a hatalmas mamutfenyőket, köztük a Sherman tábornok fája nevű óriást is, amelyet a világ legnagyobbjaként tartanak számon.

Tűzgátló géllel is leöntötték a 60 méteresnél magasabb fák koronáját, locsolóberendezéssel öntözték a törzsüket és eltávolították a gyúlékony anyagokat közelükből. Az erdő legnagyobb ősfáit meg tudták óvni, de ezeket az intézkedéseket nem tudták mindenhol alkalmazni.

A tudósok által készített éghajlati modell 2013-ban azt jelezte, hogy a szélsőséges tüzek még 50 évig nem veszélyeztetik a mamutfenyőket. Ám ezt követően ütött be az elhúzódó aszály, aminek következtében 2015-ben és 2017-ben is számos óriás mamutfenyő pusztult el a tüzekben, és a szakembereknek rá kellett döbbennie, hogy

a modell megdőlt.

A tűzvészekben elégett fák pontos számát még nem tudták megállapítani, de a park illetékesei azt fontolgatják, hogy ültetéssel próbálják pótolni az odaveszett fákat az óriás mamutfenyők fennmaradásáért.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×