INFORÁDIÓ
2021. október 19. kedd
Nándor

tűzvész

kalifornia

nemzeti park

erdőtűz

fenyő

A pusztító erdőtüzek miatt tűzálló anyaggal tekerték körbe a vendégeket üdvözlő táblát (hátul) a Sequoia Nemzeti Parkban 2021. szeptember 15-én. Az Egyesült Államok második legrégebbi nemzeti parkjában található a világ legnagyobb fája. A 83 méter magas mammutfenyőt William Tecumseh Sherman amerikai tábornokról nevezték el.

Tűzálló takaróval védik a világ leghatalmasabb fáját a pusztító erdőtüzektől – videó

Infostart / MTI

Az alumíniumburkolás rövid ideig bírja az intenzív hőt.

Tűzálló takaróba burkolták a világ legnagyobb fáját, hogy megóvják a kaliforniai tűzvésztől, ami már a Sierra Nevada-i Sequoia Nemzeti Parkot fenyegeti.

A nemzeti park óriáserdejében (Giant Forest) található Sherman tábornok fája nevű óriás mamutfenyőt, más mamutfenyőket, az Óriáserdő Múzeumot és további épületeket is bebugyoláltak a tűz ellen – számolt be róla a The Guardian.

Az alumíniumburkolás rövid ideig bírja az intenzív hőt. Az anyagot már évek óta használják az Egyesült Államok nyugati részén, hogy megvédjék az építményeket a lángoktól. A Tahoe-tó közelében a beburkolt házak fennmaradtak, míg a környék más házai elpusztultak a tűzvészben.

A Sequoia Nemzeti Parkban két tűzvész pusztít.

Az egyik rövidesen eléri az óriáserdőt, amelyben 2000 mamutfenyő áll. Tavaly egy erdőtűz több ezer hatalmas, évezredes mamutfenyőt pusztított el a térségben. Sherman tábornok fája az amerikai Nemzeti Parkszolgálat szerint térfogatát tekintve a legnagyobb a világon, 1487 köbméteres. A csúcsa 84 méter magasra nyúlik, kerülete pedig 31 méter a talajszinten.

A parkok mamutfenyőligeteiben 50 éve alkalmazzák az előírt égetéseket – az egyébként az erdőtüzeket tápláló más típusú fák és növényzet eltávolítása érdekében szándékosan keltett tüzeket –, amelyek segítenek az óriásfák fennmaradásában, mivel csökkentik a lángok által okozott károkat.

Sequoia Nemzeti Park, 2021. szeptember 17.
Helikopterből oltják az erdőtüzet a Sequoia Nemzeti Parkban 2021. szeptember 15-én. Az Egyesült Államok második legrégebbi nemzeti parkjában található a világ legnagyobb fája. A 83 méter magas mammutfenyőt William Tecumseh Sherman amerikai tábornokról nevezték el.
MTI/AP/Noah Berger
Sequoia Nemzeti Park, 2021. szeptember 17. Helikopterből oltják az erdőtüzet a Sequoia Nemzeti Parkban 2021. szeptember 15-én. Az Egyesült Államok második legrégebbi nemzeti parkjában található a világ legnagyobb fája. A 83 méter magas mammutfenyőt William Tecumseh Sherman amerikai tábornokról nevezték el. MTI/AP/Noah Berger

A szakemberek szerint az óriás mamutfenyők alkalmazkodtak a tűzhöz, amely segíthet is a gyarapodásukban, mivel a tobozokból magokat szabadít fel, és olyan tisztásokat hoz létre, amelyek lehetővé teszik a fiatal mamutfenyők növekedését. A klímaváltozás miatt azonban a tüzek rendkívül intenzívvé váltak, és ez már túlterhelheti a fákat. Ez történt tavaly, amikor a tűz a becslések szerint 7500-10 600 nagy mamutfenyőt pusztított el.

Az éghajlatváltozás következtében a régió az elmúlt 30 évben sokkal melegebbé, szárazabbá és szélsőségesebbé vált, megszaporodtak az erdőtüzek és pusztítóbbak lettek.

A héten a tűzvész miatt ki kellett üríteni a parkot, és a bejáratánál elterülő Three Rivers egyes részeit is. A települést buldózerrel húzott földsávval választották el a tűztől.

Az elhúzódó nyári tüzek csaknem 9195 négyzetkilométeren perzselték fel Kaliforniát, és több száz otthont égettek el.

Nyitókép: MTI/AP/Noah Berger
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Colin Powell

Családja jelentette be a volt amerikai külügyminiszter halálát a Facebookon. 84 évet élt....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018