INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

covid-19

negyedik hullám

hollandia

ausztria

németország

ZUTPHEN, NETHERLANDS - JUNE 18: Signs indicating coronavirus measures are seen at the train station June 18, 2021 in Zutphen, Netherlands. The Dutch government announced on Friday that it will end all restrictive measures as of June 26, except for the 1,5 metre distance. (Photo by Geronimo Matulessy/BSR Agency/Getty Images)r

Európában tombol a járvány, Hollandia már kezdi a lezárásokat

Infostart / Fóris György

A holland kormány várhatóan péntek este több területen visszatér a bezárások vagy a részleges korlátozások rendszeréhez a Covid negyedik hullámának gyors terjedése amiatt. Ausztriában az oltatlanok mozgásszabadságát korlátozhatják.

A holland kormány arra készül, hogy néhány hónap nyitottság után ismét bezárja a mozikat, színházakat, megtiltja a társas összejöveteleket, és korlátozza az éttermek, kávézók nyitvatartását. Jelentések szerint a kormány járványügyi tanácsadó testülete csütörtökön javasolta a fenti intézkedéseket Mark Rutte ügyvezető kabinetjének.

A holland miniszterelnök, csakúgy, mint két hete, amikor a maszkviselés újbóli kötelezővé tételét jelentette be, a kormányülés ülés után pénteken az esti órákban tart majd sajtóértekezletet Hágában, ekkor várható a döntés ismertetése.

Hollandiában szeptember 25-én oldották fel az addigi járványügyi korlátozásokat, majd az ezt követő egy hónap során látványosan megugrott (39 százalékkal nőtt, az elmúlt egy hétben pedig már egyenesen megduplázódott) az új megbetegedések száma,. Csütörtökön 24 órán belül 16 300 új esetet regisztráltak a 17 milliós népességű ország hatóságai.

November eleje óta Hollandiában már csak Covid-oltás vagy közelmúltban született negatív Covid-teszt igazolása mellett látogathatók egyebek között múzeumok, fitneszklubok, vendéglátóipari teraszok. A teljes beoltottság aránya 85 százalékos, de harmadik (emlékeztető) oltást eddig csak korlátozott körben – súlyos betegek, gyenge immunrendszerűek, valamint a 80 éven felüliek számára – biztosítottak. Ez utóbbit most kiterjesztik minden 60 éven felülire.

Németország

Németországban, ahol az elmúlt napokban a járvány kirobbanása óta a legnagyobb volt a 24 óra alatt fertőződött személyek száma (csütörtökön is meghaladta az 50 ezret), Jens Spahn egészségügyi miniszter bejelentette, hogy szombattól ingyenessé teszik a Covid-teszteket.

A kormányváltásra készülő ellenzék leendő programjával egyező módon, mind a leendő, mind a leköszönő kormány továbbra is az oltottak arányának növelését tekinti a legsürgetőbb teendőnek. Németországban jelenleg 66 százalékos a teljes beoltottak aránya, ami a nyugat-európai államok közül a harmadik legalacsonyabb. A legkritikusabb a helyzet Szászországban, ahol csak 57,2 százalékos a teljes beoltottak aránya, az elmúlt egy héten 100 ezer lakosra 522 új megbetegedés jutott.

Olaf Scholz leendő új szociáldemokrata kancellár ennek kapcsán jelezte, hogy majdani kormánya mindent meg fog tenni az oltások további gyorsítása érdekében, és továbbra is fenn kívánja tartani a már létező rendelkezéseket bizonyos nyilvános helyek látogatásának védettségi igazoláshoz kötéséről. A még be nem oltottakat azonban újabb korlátozásoknak egyelőre nem akarják kitenni.

A jelen német kormány és a kormányra készülő ellenzék egyetért ugyanakkor abban, hogy

november 25-én véget vet a járványügyi rendkívüli állapotnak,

amely lehetővé tette, hogy a szövetségi kormány és 16 tartomány vezetőjének egyetértésével soron kívüli intézkedéseket hozzanak, megkerülve a német parlament (Bundestag) bevonását az ügyek intézésébe.

További német járványügyi intézkedés, hogy vasárnaptól a német besorolásban „magas kockázatú” térségnek minősül Ausztria, és ezért az onnan Németországba érkezőknek karanténba kell vonulniuk, ha nem rendelkeznek védettségi igazolással, vagy nem tudják bizonyítani, hogy a közelmúltban gyógyultak fel Covid-fertőzésből.

Ausztria

Az osztrák helyzet súlyosbodását az osztrák kormány is elismeri, és Alexander Schallenberg kancellár csütörtöki közlése szerint a következő napokban az oltatlanok felé további korlátozásokat készül bevezetni. Egy hasonló intézkedéssorozatra a múlt héten már sor került, midőn számos nyilvános hely – kávézók, éttermek, színházak vagy például fodrászok – látogatását teljes beoltottságtól (vagy a Covid-fertőzésből történt igazolt felépüléstől) tették függővé. Ennek körét most valószínűleg bővítik majd.

Ausztriában a legfrissebb adatok szerint az új fertőzöttek száma – 100 ezer lakosra vetítve – elérte a 760 főt. Schallenberg szerint is kulcskérdés az oltottak arányának radikális növelése, jelenleg ugyanis csak a népesség 65 százaléka teljesen beoltott, ami a kancellár szerint „szégyellnivalóan alacsony”.

A megbetegedési arány amúgy vészesen megugrott Csehországban is (csütörtökön 10 395 új fertőzést regisztráltak).

Dániában úgy döntött a kormány, hogy „társadalmilag súlyosan veszélyeztető” járványnak minősíti ismét a Covidot, péntektől újból kötelezővé téve a digitális védettségi igazolvány alkalmazását.

Nyitókép: Geronimo Matulessy/BSR Agency/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018