eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az Európai Unió digitális Covid-igazolását ellenőrzi egy horvát határőr a Horvátország és Szlovénia közötti Bregana határállomáson 2021. június 2-án. A horvát beügyminiszter közlése szerint az országba egy koronavírus elleni oltással vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-vizsgálati eredménnyel be lehet utazni.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Hétfőtől tilos a nyilvános összejövetel Szlovéniában

Az élelmiszerboltokban korlátozzák az egyidőben benn tartózkodó vásárlók számát.

Újabb szigorításokat vezetnek be hétfőtől Szlovéniában: tilos lesz nyilvános összejövetelt tartani, be kell zárni az éjszakai szórakozóhelyeknek, és szigorítanak az európai digitális Covid-igazolványok alkalmazásán is - közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV) szombaton a kormány legújabb döntését ismertetve.

Eszerint tilos nyilvános rendezvényeket, a többi között családi összejöveteleket, esküvőket tartani. Kivételt képeznek az ülőhelyes kulturális-, egyházi és sportrendezvények, de a látogatók között egy helyet üresen kell hagyni.

A vendéglátóhelyek reggel öttől este tíz óráig tarthatnak nyitva, és csak ülővendéget szolgálhatnak ki,

az éjszakai szórakozóhelyeknek pedig be kell zárniuk.

Továbbra is kötelező a Covid-igazolványok használata minden szolgáltatás eléréséhez, az ellenőrzés során pedig személyi igazolványt is fel kell mutatni. A védettségi igazolás a korábbi 15 év helyett, hétfőtől 12 éves kortól lesz kötelező. Az élelmiszerboltokban korlátozzák az egyidőben benn tartózkodó vásárlók számát.

A maszk viselése vonatkozó szabályok is megváltoztak, így csak az ötrétegű FFP2-es vagy a háromrétegű orvosi maszk az elfogadott.

Az elmúlt 24 órában 3662 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a fertőzés következtében 14 Covid-beteg halt meg. Kórházban 748 beteget ápolnak, 175-en vannak intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 194 602 -en kaptak védőoltást, közülük 1 124 168-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×