eur:
392.44
usd:
367.16
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Két ápolónő beszélget a koronavírus-járvány brit áldozatai tiszteletére kialakított emlékfal tetején London belvárosában 2021. április 27-én. A piros szíveket március 29-én kezdték el felrajzolni a falra az elhunytak hozzátartozói.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Az Egyesült Királyság lehet a világ Covid-laboratóriuma – az oltás nem elég

A tudóstársadalom szeme a briteken: az alfa után a delta vírusvariáns is itt kezdett erőteljesen terjedni, és a szigetországban ugrott meg elsőként a fertőzöttek száma, ezt követően történt minden ugyanúgy Nyugat-Európában is.

A korlátozó intézkedések első eltörlője is az Egyesült Királyság volt a nyugati világban: az egyik leggyorsabban immunizáló országban július 19-én törölték el a maszkhasználatot és a távolságtartási kötelezettséget, Wales és Skócia saját korlátozásait pedig augusztus 7-én és 9-én függesztette fel. Észak-Írországban tartottak legtovább a korlátozások, ott október 31. az eltörlés napja.

Magas átoltottsággal és az óvintézkedéseknek a lakosságra bízásával az ország voltaképpen kísérleti laborrá vált a Nature cikke szerint.

"Figyelemmel kísérjük az esetek számának növekedését, és megpróbáljuk feltárni, hogy mi történik, és ez hogyan befolyásolhatja a jelenlegi helyzetünket" - mondja Rafael Radi biokémikus, az uruguayi koronavírus-tudományos tanácsadó csoport koordinátora.

Szigorítaniuk kellene

Az Egyesült Királyságban idén július és október között hárommillió fertőzés következett be; ez a szám ahhoz az időszakhoz hasonlítható, amikor 2020 végén szigorú zárlat volt az országban.

Mindez annak ellenére történt, hogy október 31-ig a 12 évnél idősebb korosztály tagjainak 79,5 százaléka két adag oltóanyagot kapott.

Az Egyesült Királyság fertőzési arányai magasabbak, mint a kontinentális Európa olyan országaiban, ahol a korlátozások később enyhültek vagy továbbra is érvényben vannak. Az október 17- 23. közti hét napban Spanyolországban 286 fertőzést regisztráltak egymillió emberre vetítve, Németországban pedig 1 203-at. Az Egyesült Királyságban ugyanezen a héten 4868-at.

A fertőzések megugrása azt mutatja, hogy

a vakcina önmagában nem képes megfékezni a vírust

- mondják a tudósok, akik közegészségügyi intézkedések bevezetését sürgetik az újabb zárlat elkerülése érdekében.

"A vakcinák csodálatosak, és pontosan azt teszik, amit tenniük kell, de miért ne akarnánk a legjobb esélyt adni nekik azzal, hogy más intézkedésekkel kombináljuk őket?" - tette fel a kérdést Susan Butler-Wu, a kaliforniai Los Angelesben található LAC+USC Medical Center orvosi mikrobiológiai igazgatója.

Nem lettek felelőtlenek az emberek

A számok nem azért nőnek, mert az emberek hirtelen minden óvintézkedést a sutba dobtak. Egy átlagos felnőtt 3-4 másik felnőttel kerül kapcsolatba egy nap, a pandémia előtt ez tíz volt. Gyerekeknél ez magasabb az iskola miatt. A maszkhasználat csökkent, de ennek hatását nehezebb megbecsülni. A fertőzések száma nem is ugrásszerűen, hanem fokozatosan növekedett.

"Ez azt mutatja, hogy milyen óvatosnak kell lennünk a normalitáshoz való visszatéréssel. Az interakciók növekvő száma újabb megbetegedésekhez, kórházi kezelésekhez és halálesetekhez vezethet még akkor is, ha a lakosság nagy mértékben átoltott" - mondja Radi.

Az Egyesült Királyság gyors ütemű vakcinázása lehet egyben probléma is, mivel az oltások adta védettség idővel csökkenni kezd.

Egy brit kutatás szerint fél évvel az oltás felvételét követően megfertőződéssel, súlyos megbetegedéssel és halálozással szemben is kevésbé hatékony már a vakcina. A delta több, úgynevezett áttöréses fertőzést okoz, mint a megelőző variánsok, de a súlyos megbetegedéssel és halálozással szembeni védelem még így is kimagasló.

Az Egyesült Királyságban a lakosság méretéhez viszonyítva körülbelül háromszor annyi fertőzés fordul elő, mint az Egyesült Államokban, de csak kétharmada a napi halálozásoknak.

"A jelenleg az Egyesült Királyságban zajló fertőzések mennyisége sokkal rosszabb következményekkel járna, ha máshol is megismétlődne" - mondja William Hanage, a Harvard epidemiológusa.

Kell a harmadik adag vakcina

A megoldás az emlékeztető oltás lehet, amely felvétele izraeli vizsgálatok szerint

hússzor kisebb esélyt jelent súlyos megbetegedésre és tízszer kisebbet megfertőződésre,

mint ha valaki két oltást kapott, abból is a másodikat öt hónappal ezelőtt. A WHO kritizálja a harmadik oltást beadó országokat, hiszen számos országban egyáltalán nem jutott még nagy mennyiségű vakcina, de az emlékeztető vakcinaadagot alkalmazó Egyesült Királyság így úszhatja meg a téli lezárásokat.

A vírus nagy mértékű terjedése - mivel a hideg miatt az emberek zárt terekbe húzódnak, ahol a vírus könnyebben terjed - és az immunitás csökkenése emelkedést jelent halálozás és kórházi kezelések terén.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×