eur:
393.19
usd:
367.86
bux:
65858.18
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Csak este lesz fűtés, de már ennek is nagyon örülnek tízezrek Temesváron

Kedden több mint 56 ezer ember és öt kórház maradt fűtés és meleg víz nélkül. Volt szülészet, ahol 15 fokig hűlt a levegő. A magas árak miatt máshol is lehet gond. A román parlament átmenetileg befagyasztotta a villamosenergia és a gáz árát.

Ideiglenesen és részlegesen sikerült kezelni a temesvári távfűtési krízishelyzetet - jelentette be szerda délután közösségi oldalán Dominic Fritz, a város polgármestere. A Németországból Temesvárra költözött, és az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben polgármesterré választott politikus részletezte: olyan szerződés megkötéséről állapodott meg egy gázszolgáltatóval, mely egy hétre biztosítja a meleg vizet, és elsősorban az éjszakai órákra a távfűtést a temesváriak lakásaiban. Ígérete szerint szerda este fognak újra átmelegedni a fűtőtestek. Azt is hozzátette, hogy a kórházakban folyamatos lesz a fűtés.

Dominic Fritz elmagyarázta: előlegben utalták át a város kasszájában levő teljes pénzösszeget egy szolgáltatónak, másnak, mint amelyik kedden elzárta a gázcsapot. A szolgáltató vállalta: annyi földgázt juttat a Colterm helyi távfűtési vállalatnak, amennyi ahhoz szükséges, hogy a város déli peremén levő hőerőművet elsősorban szén tüzelésével működtetni tudják.

A polgármester azt is hozzátette:

Temesvár adta le az első vészjelzést, de a megugrott energiaárak miatt országos megoldást kell találni a fűtési rendszerek téli működtetésére.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a távfűtési rendszer kedd déli kikapcsolása után sem hűltek ki teljesen a fűtőtestek a temesvári kórházakban. A rendszer a tehetetlensége folytán még egy ideig tovább működött, az éjszaka folyamán pedig a légkondicionáló berendezésekkel fújattak meleg levegőt a kórtermekbe. A Digi24 hírtelevízió beszámolója szerint a város egyik szülészetén így is 15 fokra csökkent a hőmérséklet.

Temesváron azt követően alakult ki fűtési krízishelyzet, hogy az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánította kedden a Temes Megyei Törvényszék, a felhalmozott adósságok törlesztését követelő E.On gázszolgáltató pedig elzárta a gázcsapot. A városban több mint 56 ezer lakás és öt kórház maradt fűtés és meleg víz nélkül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×