eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy orvost beoltanak az indiai Covishield koronavírus elleni vakcinával a Novák Endre Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórházban, Ungváron 2021. március 11-én. Ezen a napon a kórház kilencven orvosa kapott védőoltást. Egyelőre egyfajta oltóanyag van Ukrajnában, az AstraZeneca licence alapján Indiában Covishield néven gyártott vakcina.
Nyitókép: Egy orvost beoltanak az indiai Covishield koronavírus elleni vakcinával a Novák Endre Kárpátaljai Megyei Klinikai Kórházban, Ungváron 2021. március 11-én. Ezen a napon a kórház kilencven orvosa kapott védőoltást. MTI/Nemes János

Szigorú intézkedések Ukrajnában, alacsony átoltottság mellett nagyon terjed a vírus

Csak az örményeknél kisebb az átoltottsági arány Európában: az ukránok mindössze 15 százaléka vette már fel a koronavírus elleni oltás mindkét adagját.

Ukrajnában nagy a baj: a szombati koronavírus-adatok sorozatban a harmadik napon állítottak be rekordot az országban, ahol a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Sinovac oltásai közt szabadon válogathatnak a lakosok, mégis alig kérik az oltást a Euronews cikke szerint.

Válaszlépésként október 22-étől Kijevben két hétre bezárták az iskolákat, és a legmagasabb fertőzöttségi aránnyal rendelkező területeken is hasonló intézkedéseket léptettek életbe. A pandémia kezdete óta a 41 milliós országban 2,7 millió regisztrált megbetegedés történt és nagyságrendileg 63 ezren hunytak el a betegség következtében.

A kormány válaszlepései között szerepel az is, hogy október 21-étől kezdve csak oltási igazolvány birtokában lehet repülőgépre, vonatra vagy távolsági buszra ülni. Az orvosok szerint a mostani hullám sokkal rosszabb, mint a járvány korai időszakában tapasztaltak, és már azok is komolyan megterhelték az egészségügyi ellátórendszert.

A Kijevtől 300 kilométerre található Rivnében a városi kórház covidos betegekkel van teli.

"A betegség lefolyása egyértelműen súlyosabb és agresszívabb, mint tavaly volt. Fiatalabbakat is kezelünk, mint akkor. Akik az osztályunkon vannak, nem oltatták be magukat"

- mondta Valentyin Koroljuk, a kórház intenzív osztályának vezetője.

A kórház ellátókapacitásának közelében jár, az orvosokat aggasztja, mi történik, ha még tovább nő a betegek száma.

"Mi lesz, ha még több beteg érkezik? Mi lesz, ha nincs elég oxigénünk? Ez állandó stressz" - mondta Tetyána Paszicsnyik orvos.

A hamisított oltási igazolványok feketepiaca egyre élénkebb,

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter szerint a rendőrség már 800 büntetőeljárást indított ilyen igazolások használatával kapcsolatban, a minisztérium pedig 100 mobil egységet küldött a tulajdonosok felkutatására, akik súlyos büntetésre számíthatnak. Hamis igazolványt használt egy korábbi ukrán törvényhozó is, és tizenöt kórház is érintett a hamisítási ügyekben.

Ukrajnában már bevásárlóközpontokban is lehet oltást kapni: az elmúlt napok fertőzésszám-növekedése hatására oltási rekordokat is megdöntött az ország, volt olyan nap, amelyen 270 ezer embert tudtak immunizálni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×