eur:
397.01
usd:
369.61
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul
Oakland, 2018. január 1.Élő növényként árulnak vadkendert a Harborside amerikai marihuánakereskedelmi társaság oaklandi üzletében 2018. január 1-jén, amikor legálissá vált a kannabisz kábítószer árusítása nem orvosi célra is Kalifornia államban. (MTI/EPA/John G. Mabanglo)
Nyitókép: MTI/EPA/John G. Mabanglo

A kenderliberalizáció útjára lép Luxemburg

A kormány a kábítószerekhez köthető bűnözéssel akarja felvenni a küzdelmet - ezzel a döntéssel is.

Legalizálják Luxemburgban a kendernövény termesztését kis mennyiségben és személyes használatra - jelentette be a kormány pénteken.

Háztartásonként legfeljebb négy tő termesztését engedélyezik a marihuána előállítására használható növényből. A kannabisz birtoklását és fogyasztását közterületen továbbra is törvény tiltja majd.

Az intézkedés része annak a pénteken bemutatott csomagnak, amellyel a luxemburgi kormány a kábítószerekhez köthető bűnözéssel akarja felvenni a küzdelmet.

A kormány régóta tervezi, hogy törvényessé tenné a kendernövény termesztését, illetve a személyes használatú marihuána árusítását és fogyasztását, de a gyakorlati megvalósítás több ok - részben a koronavírus-járvány - miatt mindeddig késlekedett. Az Európai Unió drogügynöksége (EMCDDA) szerint az apró monarchia úttörő szerepet tölthet be Európában a marihuána-használat dekriminalizálásában.

Az új intézkedéscsomag részeként ezentúl a legfeljebb 3 grammnyi kannabisz birtoklása és vásárlása esetén egyszerűsített büntetőeljárást alkalmaznak majd. Az erre az esetre eddig érvényben lévő 251-től 2500 euróig (91 ezertől 911 ezer forintig) terjedő pénzbírságot 25-től 500 euróig (9100-tól 182 ezer forintig) terjedő büntetésre csökkentik. Ezenkívül fokozzák majd a rendőri jelenlétet, a rendőröket testkamerákkal látják el, és az iskolákban drogprevenciós programot indítanak.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×