eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Brüsszel, 2015. december 18.Dacian Ciolos román miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére érkezik 2015. december 18-án. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: Stephanie Lecocq

Románia kisebbségi kormánnyal kezdhet új korszakot?

Dacian Ciolos, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke egyszínű USR-kormány számára kért bizalmat hétfőn a parlamenttől.

A román államfő által kormányalakítással megbízott Dacian Ciolos, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke egyszínű USR-kormány számára kért bizalmat hétfőn a parlamenttől, miután a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elutasítása miatt nem sikerült helyreállítania a korábbi hárompárti jobbközép koalíciót, amelyben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is részt vett.

Ciolos hétfőn terjesztette a parlament elé az általa javasolt USR-kormány névsorát és programját. Úgy vélekedett: előzetes koalíciós megállapodások nélkül sem lehetetlen, hogy beiktassák az USR kisebbségi kormányát, ha a nagy pártok törvényhozói megértik, hogy az egészségügyi és energetikai válsággal küzdő országnak sürgősen működőképes kormányra van szüksége.

Rámutatott: tisztában van egy kisebbségi kormányt fenyegető politikai kockázatokkal, de most nincs idő kísérletezgetni, az USR-t nem a politikai számítás vezérli, hanem megoldást kínál. Szerinte "mindenki jól jár", ha az USR magára vállalja a kormányzás felelősségét a most következő nehéz téli időszakban.

A Ciolos által javasolt kormánylista szerint

Dan Barna, az USR alelnöke a külügyi tárcát is vezető miniszterként térne vissza a kormányfőhelyettesi posztra.

Rajta kívül az USR többi tisztségviselője is visszatérne azon minisztériumok élére, amelyeket a koalíciós kormányban vezettek az USR kilépése előtt. A liberális és RMDSZ-es tisztségviselők által irányított minisztériumok élére Ciolos többnyire az USR képviselői és szenátorai közül javasolt tárcavezetőt.

A beiktatásra váró Ciolos-kormány a halasztást nem tűrő intézkedések sorában további járványügyi szigorításokat irányoz elő, köztük kiterjesztené az uniós zöld kártya használatát valamennyi olyan - állami vagy magánszférában dolgozó - munkavállalóra, aki ügyfelekkel találkozik. Az USR kormánya 19-ről 5 százalékra csökkentené a villanyáram és földgáz áfáját, és adómentessé tenné a minimálbért.

Az USR a parlamenti helyek 17 százalékával rendelkezik. Ciolost egy hete bízta meg kormányalakítással Klaus Iohannis államfő, miután sem a parlamentben 34 százalékos súlyt képviselő, két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD), sem az utóbbi két év jobbközép kormányait vezető, 29 százalékos parlamenti erőt képviselő PNL - kormánytöbbség híján - nem tett javaslatot a miniszterelnök személyére.

A Ciolos-kabinetről a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatása után rendeznek bizalmi szavazást a bukaresti parlamentben. Amennyiben nem szerzi meg a képviselők és szenátorok több mint felének támogatását, elölről kezdődnek a kormányalakítási egyeztetések az elnöki hivatalban. Ha Iohannis második kormányfő-jelöltjét is elutasítják, az államfő feloszlathatja a parlamentet.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×