INFORÁDIÓ
2021. november 30. kedd
Andor, András

székelyudvarhely

ribizli

sóder

bánya

Ribizliföldet ígért egy vállalat Székelyföldnek, óriási a botrány

Ribizliföldet ígért egy vállalat Székelyföldnek, óriási a botrány

Infostart / MTI

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter közölte: a sódert kitermelő cég törvénytelenül és hamis dokumentumok alapján bányászta az építkezéshez szükséges nyersanyagokat Székelyudvarhely mellett.

Ötvenezer lejes (3,6 millió forint) bírságot rótt ki a romániai Környezetvédelmi Őrség arra a cégre, amely ribizliültetvény számára engedélyeztetett teraszosítási munkálatokat Székelyudvarhely határában, a valóságban azonban sódert bányászott a területről.

A történetet "Ribizlibánya: az új udvarhelyi sikersztori" címen írta meg több mint négy évvel ezelőtt az Uh.ro helyi portál, mely azóta többször is foglalkozott a törvénysértés témájával.

A bírságról a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) számolt be hétfőn a honlapján.

A közlemény Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert idézte, aki közölte: a sódert kitermelő cég törvénytelenül és hamis dokumentumok alapján termelte ki az építkezéshez szükséges nyersanyagokat Székelyudvarhely mellett, és

a Rez-tetőn, a térség lakóinak egyik kedvelt kirándulóhelyén okozott tájsebet.

"Egy több éve tartó törvénytelenséget tárt fel a helyi sajtó, amelynek nyomán szeptemberben ellenőrzést rendeltem el. A vizsgálatok beigazolták a gyanút. Az engedély be nem tartása miatt a szaktárca megbüntette a kitermelést végző céget a Környezetvédelmi Őrségen keresztül, továbbá javasoltuk az engedély felfüggesztését, amennyiben 60 napon belül nem teljesíti a törvény által előírt feltételeket. Célunk megálljt parancsolni minden környezetromboló kitermelésnek, éppen ezért az elmúlt időszakban számos helyszínen végeztünk ellenőrzéseket" - idézte a közlemény Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert.

Tánczos Barna rámutatott: az építőipari nyersanyag-kitermelés számos gondot okoz Romániában és hatalmas károkat okoz környezetünknek. A szaktárca folyamatosan azon dolgozik, hogy szigorú szabályokat vezessen be a természetre káros tevékenység esetében.

Idén

124 ellenőrzés nyomán 62 büntetést róttak ki

a Környezetvédelmi Őrség munkatársai, összesen 2,09 millió lej (150 millió forint) értékben.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Meghalt a Forma–1 ikonja

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Sir Frank Williams, a Williams csapat alapítója és névadója....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018