eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Helyszínelő rendőrök Kongsbergben 2021. október 13-án, miután egy férfi íjjal lövöldözött a norvég fővárostól, Oslótól mintegy 80 kilométerre délnyugatra fekvő városban. Több embert megölt és megsebesített, mielőtt a rendőrök elfogták.
Nyitókép: MTI/EPA/NTB/Hakon Mosvold Larsen

Új részleteket közöltek a norvégiai ámokfutóról

A múlt heti kongsbergi ámokfutó valószínűleg szúrófegyverekkel ölte meg összes áldozatát, előtte valóban lövöldözött emberekre íjjal, de a helyszínek közötti útján valahol megvált az íjtól és a nyilaktól - közölte a norvég rendőrség.

Az öt halálos és három sebesült áldozatot követelő, múlt szerdai támadás gyanúsítottja a 37 éves, dán Espen Andersen Braathen, aki beismerte a többszörös emberölést, és aki valósszínűleg pszichés problémákkal küzd korábbi hivatalos közlések szerint.

A nyomozás jelenlegi állása alapján a támadó először nyíllal lőtt több emberre, majd az íját és nyilakat valahol elhagyta vagy otthagyta, és két szúrófegyvert használt véletlenszerűen kiválasztott áldozatai ellen lakóházakban és nyilvános helyeken is, ugyanabban az utcában - közölte egy rendőrfelügyelő hétfői kongsbergi sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy a nyomozás még mindig az elején tart, és szándékosan nem árulta el a nyomozás sikere érdekében, hogy a támadónak milyen szúrófegyverei voltak.

Pénteken azt közölte a rendőrség, hogy a támadónak valószínűleg pszichés problémái vannak, és ez állhat a támadás hátterében is. De továbbra sem zárják ki a dzsihadista terrorizmust az ügyben. A férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak erre utaló jelek.

A Verdens Gang című napilap jelentette, hogy a feltételezett merénylőt kórházi felügyelet alá helyezték.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×