eur:
390.68
usd:
366.49
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Férfi fényképezi az orosz parlamenti és regionális választások eddigi eredményét mutató képernyőt az orosz Központi Választási Bizottság irodájában Moszkvában 2021. szeptember 20-án. A Központi Választási Bizottság az országos pártlistás szavazatok 80,11 százalékának megszámlálása alapján közölte, hogy az Egységes Oroszország 49,42 százalékkal vezet. A kommunisták 19,82, a liberális demokraták 7,55, az Igazságos Oroszország - Hazafiak - Az Igazságért pártiak 7,37 százalékon, az Új Emberek pedig 5,37 százalékon áll a pártlistás szavazás alapján. A parlamenti bejutási küszöb öt százalék. Ezekbe az adatokba még nem számították be a Moszkvában és hat további régióban online leadott szavazatokat.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Lesújtó véleménnyel van az EB az oroszországi választásokról

A megfélemlítés légköréről beszélt az Európai Bizottság illetékes szóvivője

Tapasztalataink szerint a vasárnap véget ért orosz parlamenti választások a megfélemlítés légkörében zajlottak – jelentette ki Peter Stano az Európai Bizottság illetékes szóvivője.

A megfélemlítés – mint fogalmazott – a független kritikus hangok elhallgattatására irányult. A szóvivő szerint

a voksolás hiteles nemzetközi megfigyelés nélkül zajlott le.

"Számos jelentést kaptunk helyi független megfigyelőktől, akik több súlyos szabálytalanságról számoltak be a szavazások során. Emellett erősödött a fellépés az ellenzéki politikusokkal és médiaorgánumokkal szemben is, ami ahhoz vezetett, hogy a szavazóknak csak beszűkült választási lehetőségei maradtak" – mondta a szóvivő.

Stano hangsúlyozta azt is, hogy az EU soha nem fogja elismerni az illegálisan elcsatolt Krím félszigeten történt választásokat, ahol a lakosság egy része orosz útlevelet kapott, hogy voksolhasson. Emlékeztette továbbá Oroszországot a minszki egyezményben foglaltak tiszteletben tartására és nemzetközi kötelezettségeinek teljesítésére.

Arról is tájékoztatott, hogy a héten Josep Borrell az EU kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, tárgyalni fog Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel az ENSZ közgyűlés keretében New Yorkban.

A vasárnap véget ért orosz parlamenti választásokat az orosz elnök, Vlagyimír Putyin által vezetett kormánypárt az Egységes Oroszország nyerte meg az előzetes eredmények alapján.

A Kreml radikális bírálói szerint a szavazást csalások sorozata árnyékolta be. Más szakértői vélemények szerint viszont a kormánypárt előtt már nyáron "megtisztították az utat" a választások biztos megnyeréséhez, több esélyesnek tűnő ellenzéki jelölt bejegyzésének elutasításával. Három, Alekszej Navalnij ellenzéki politikushoz köthető szervezetet júliusban szélsőségesnek minősítettek és betiltottak Oroszországban, megfosztva ezzel meghatározó személyiségeiket passzív választójoguktól.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×