eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Védőmaszkos szavazó Moszkvában az orosz parlamenti és önkormányzati választások harmadik napján, 2021. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Az elektronikus szavazatok miatt tiltakozik a legnagyobb orosz ellenzéki párt

Papíron elsöprő győzelmet aratott az orosz kormánypárt, de a riválisok és a külföld tömeges csalást emleget. A legnagyobb ellenzéki párt a kommunisták lesznek és bejutott a parlamentbe egy Kreml-közelinek tartott kvázi-ellenzéki párt.

Oroszországban szinte az összes szavazat összeszámlálása után világossá vált, hogy ismét a Putyin elnök által támogatott Egységes Oroszország kormánypárt lesz a győztes. Mindez annak ellenére történt, hogy a monolit támogatása az alapítása óta eltelt két évtized alatt a mélypontjára esett.

Az Orosz Központi Választási Bizottság csak pénteken teszi közzé a hivatalos eredményt, de a sajtóban kerengő véglegesnek tartott adatok szerint 52 százalékos részvétel mellett az Egységes Oroszország gyűjtötte be a voksok közel felét és ezzel alkotmányozó többséget szerzett, még akkor is, ha kissé rosszabbul szerepelt, mint legutóbb.

A fő rivális Kommunisták viszont 19 százalékot szereztek, 6-tal többet, mint 2016-ban.

„A választó meghallott bennünket, hitt nekünk és szavazott ránk” – mondta veterán vezérük, Gennagyij Zjuganov, aki 1996-ban ellentmondásos körülmények között maradt alul az elnökválasztáson Borisz Jelcinnel szemben.

Ismét bent lesz az Állami Dumában a vehemensen nacionalista és szabadszájú Vlagyimir Zsirinovszkij csak nevében Liberális Demokrata pártja 7 százalékkal, és a hasonló eredményt elért Igazságos Oroszország. Bejutott a parlamentbe a 2020-ban alapított új formáció, a kommentátorok által „Kreml-projektnek” nevezett Új Emberek, 5,33 százalékkal.

Moszkvában hétfőn 200 kommunista támogató tüntetett, úgy, hogy a rendőrség nem avatkozott be, pedig a törvények szerint előre nem jóváhagyott tüntetést csak egyetlen személy tarthat.

A kommunisták dühét az váltotta ki, hogy 15 moszkvai körzetben előnyben voltak az Egységes Oroszország riválisai, de az elektronikus szavazatok beérkezése után mind elvesztették a versenyt. Az e-voksok száma országos szinten 2 millió, Moszkvában 1,2 millió volt és ezeket az utolsó pillanatban, kedden adták hozzá az összesített voksokhoz. „Azért ilyen lassú, mert biztos az elektronokat is manuálisan számolják” – szólt be valaki a közösségi médiában.

Az egyik kerületben Mihail Lobanov pártonkívüli, de a kommunisták által támogatott matematikus állt szemben az állami tévé propagandistájával, Jevgenyij Popovval. Lobanov 11 ezer „offline” szavazattal vezetett, de beérkezett 20 ezer, riválisára leadott e-voks és ezzel lőttek képviselői álmainak.

„Szégyen, bűntett!” – mondta Valerij Raskin kommunista jelölt, aki közölte, addig tiltakoznak, amíg nem érvénytelenítik a „meghamisított moszkvai elektronikus szavazatokat”.

Szentpéterváron több bombariadó volt – hogy evakuálják a szavazatszámlálókat és megfigyelőket az épületekből, verekedések törtek ki, erőszakos férfiak szavazóládákat nyitottak fel és borítottak ki.

Közben megszólalt a bebörtönzött ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij mozgalma is: „kolosszális számú kihágás történt, a szavazást nem lehet tisztának, becsületesnek és legitimnek elismerni” – mondta Ljubovj Szobol orvos, Navalnij egyik tanácsadója – akit megakadályoztak az indulásban, amikor a hatóságok szélsőséges szervezetté nyilvánították Navalnij mozgalmát. A voksolás során a Kreml kezére játszott az Apple és a Google is, mert eltávolították webáruházaikból a Navalnij-csapat stratégiai szavazást segítő alkalmazását.

Az amerikai külügyminisztérium a választások után közölte, hogy nem ismeri el szabadnak és igazságosnak a folyamatot. A brit külügy „a demokráciától történő visszalépésnek”, míg Josep Borell, az EU külügyi főfelelőse (akit egyes tagállamok a Moszkva iránt tanúsított puhasággal vádolnak) azt mondta, hogy az EU szerint komoly kihágások történtek a választásokon.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×