eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Utah, 2016. november 14.Közeli telihold, úgy nevezett szuperhold emelkedik a horizonton a Grand Canyonban 2016. november 14-én. Legutóbb 1948-ban volt, és legközelebb 2034. november 25-én lesz újra ennyire közel a Hold a Földhöz, mint ezen a napon. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: Jim Lo Scalzo

Eltűnt magyart kerestek, de mást találtak a Grand Canyonban

Egy hat éve eltűnt turista holttestét is megtalálták a Grand Canyonban, amikor egy júliusban eltűnt magyar férfi után kutattak a mentőalakulatok az amerikai nemzeti parkban.

A mentők az Egyesült Államok délnyugati vidékén egyedül turistáskodó 45 éves Bérczi-Tomcsányi Gábort keresték, amikor légi kutatás közben észlelték az 56 éves amerikai turista, a New York-i Scott Walsh földi maradványait.

A férfi ruházata már szinte teljesen beleolvadt a környezetbe, a holttest pedig úgy terült el a földön, hogy gyakorlatilag már észrevehetetlen volt. A szerencsétlenül járt férfit utoljára 2015-ben egy buszról látták leszállni a nemzeti parkban, és a parknak nem is jelentették az eltűnését. A brooklyni férfit, akinek utolsó ismert lakhelye Ecuadorban volt, a hátizsákjában és a dzsekijében talált dokumentumok alapján azonosították.

A Hongkongban élő Bérczi-Tomcsányi Gábor eltűnését még július 29-én jelentették hozzátartozói.

Autóját augusztus közepén találták meg a Grand Canyon egy látogatóközpontjának parkolójában, holttestét pedig augusztus 25-én 131 méterrel a szurdok széle alatt a Yavapai-pontnál. Mint megállapították, a férfi az esésbe halt bele, de azt még vizsgálják, hogy miért zuhanhatott a mélybe.

Mint az Arizona államban található nemzeti park szóvivője, Joelle Baird az AP-nek elmondta, hébe-hóba előfordul, hogy egy eltűntet keresve másvalakit is megtalálnak a 4931 négyzetkilométeres területen, de nagyon ritka, hogy véletlenül bukkanjanak eltűntek földi maradványaira.

Mindazonáltal megesik, hogy rutinszerű edzést tartó parkőrök találnak rá hónapokkal vagy évekkel korábban eltűnt emberekre, olykor a Colorado-folyón tutajozó, csónakázó turisták veszik észre őket. 2017 decemberében tutajos kirándulók találták meg egy fél évvel korábban eltűnt kaliforniai férfi földi maradványait.

2015-ben régi bányászfelszereléseket kereső tutajosok bukkantak egy kis repülőgép roncsára és körülötte szétszóródott emberi csontokra. A nyomozók azt már addig is sejtették, hogy a kanyonban zuhanhatott le 2011 márciusában házilagos készítésű kisrepülőjével az arizonai Joseph Randolph, aki szándékosan vezethette gépét a sziklának, de a becsapódás helyét mindaddig nem ismerték, amíg a túrázók meg nem találták.

A Grand Canyon Nemzeti Parkban jelenleg nyolc olyan embert keresnek, aki a parkban tűnt el, vagy ott látták utoljára az elmúlt 10 évben.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×