INFORÁDIÓ
2021. szeptember 28. kedd
Vencel

ursula von der leyen

európai bizottság

koronavírus

klímaváltozás

ep

afganisztán

jogállamiság

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondja évértékelő beszédét Strasbourgban 2021. szeptember 15-én.

Brüsszel 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel

Infostart / MTI

A jogállamiságról, a klímaváltozás elleni küzdelem fokozásáról és az afgán helyzetről is beszélt éves értékelőjében Ursula von der Leyen.

Az Európai Unió számára prioritás, hogy felgyorsítsa a koronavírus elleni beoltás globális folyamatát, ezért 200 millió adag oltóanyagot ajánl fel a rászoruló országoknak – közölte az Európai Bizottság elnöke az unió helyzetét értékelő éves beszédében.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén azt mondta, mivel a világ nagy részén még mindig jelentős elmaradás van a beoltás terén, az unió a felajánlást legkésőbb a jövő év közepéig teljesíteni fogja.

Az oltási folyamat felgyorsítása mellett az EU folytatja a járvány elleni küzdelmet, illetve azon dolgozik, hogy megerősítse a világjárványok elleni ellenállóképességét - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Bejelentette azt is, hogy az Európai Unió négymilliárd eurót ajánl fel a klímaváltozás elleni fellépésre a 2027-ig terjedő időszakban, beleértve a az alacsonyabb jövedelmű országok támogatását is.

Ursula von der Leyen azt mondta, az EU készen áll arra, hogy a korábbinál többet tegyen az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén, és azt reméli, hogy partnerei az unió felajánlásához hasonló elkötelezettséget mutatnak a globális biztonságot is szavatoló fellépésben.

Reményét fejezte kis, hogy ebben az ENSZ idén, a skóciai Glasgow-ban rendezendő klímavédelmi csúcstalálkozója fordulatot jelenthet. Bejelentette azt is, hogy az Európai Unió kétszeresére növeli a természet védelmére és a biológiai sokféleség megóvására szánt összeget.

A brüsszeli testület elnöke azt is elmondta, hogy az Európai Unió további 100 millió eurót biztosít a humanitárius segítségnyújtásra az Afganisztánban élők számára.

"Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük a súlyos éhínség és a humanitárius katasztrófa veszélyét.

Az afgán nép mellett állunk. A nők és gyerekek, az ügyészek, az újságírók és az emberi jogok védői mellett" - fogalmazott Ursula von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén.

Hangsúlyozta: az EU nem hagyja magára azokat női bírákat, akik most az általuk börtönbe juttatott férfiak elől bujkálnak. Azokat sem, akik azért vannak veszélyben, mert hozzájárultak a jog és a jogállamiság érvényesüléséhez Afganisztánban - tette hozzá.

A jogállamiság védelme nemcsak nemes cél, hanem egyúttal kemény munka és folyamatos küzdelem is annak érdekében, hogy az Európai Unió még eredményesebb legyen - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen szerint

a demokráciába és a közös értékekbe vetett bizalom vezette azokat a "szabadságharcosokat", akik több mint 30 évvel ezelőtt lebontották a vasfüggönyt.

Ezeket az értékeket az európai szerződések is rögzítik, minden tagország elkötelezte magát ezek tiszteletben tartása mellett, amikor szabad és szuverén módon csatlakozott az unióhoz - emlékeztetett. A jogállamiság tagállami helyzetét elemző 2021-es uniós jelentés általában kedvező fejleményeket mutat, de néhány tagország esetében a helyzet komoly aggodalomra ad okot - húzta alá.

"Eltökélt szándékunk, hogy megvédjük ezeket az értékeket. És ez az eltökéltség sosem fog lankadni" - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Nyitókép: Yves Herman
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018