eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az új koronavírus okozta betegségben szenvedő pácienst kezelnek a római San Filippo Neri kórház intenzív osztályán 2021. március 19-én.
Nyitókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino

USA: hamarosan talán válogatni kell, ki kerülhet intenzívre

Egyes amerikai kórházak telítettsége már kezdi megközelíteni ellátókapacitásukat, hamarosan eljöhet az idő, amikor dönteni kell arról, kinek jut ágy az intenzív osztályon és kinek nem.

Anthony Fauci amerikai egészségügyi főtanácsadó arról beszélt a CNN-en, hogy veszedelmesen közel járnak ahhoz a ponthoz, amelyen a kórházakban olyan döntéseket kell meghozni, amilyet senki sem szeretne. Annak érdekében pedig, hogy ez a pont mégse érkezzen el, az emberek csak annyit tehetnek, hogy minden, a koronavírus tovább terjedésével kapcsolatos, lehetséges óvintézkedést megtesznek.

A maszk nem elég

A maszkviselést fontosnak nevezte, ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy az oltás a legelengedhetetlenebb eszköz mindenki kezében. Az országban az intenzív ágyak 79,83 százaléka foglalt jelenleg, ezek harmadán fekszenek koronavírusos betegek. Nyolc államban - Alabama, Georgia, Texas, Arkansas, Florida, Mississippi, Nevada és Kentucky -

90 százalék fölötti a kihasználtság.

A hétvégén már szövetségi orvosi csoport érkezett Kentuckyba, hogy segítsen növelni az orvosi ellátás kapacitását.

"A helyzetünk szörnyű. Nagyon, nagyon keményen érintettek vagyunk, de folytatjuk a harcot. Amikor háborúban állsz, nem sírhatsz azon, hogy mit tehetsz vagy mit nem tehetsz. Minden nap a legjobbat kell kihoznod magadból, mert ez élet-halál harc" - mondta Andy Beshear, Kentucky kormányzója az NBC-nek.

A georgiai Albanyben már megduplázták az intenzív kapacitást, de még így is alig tudnak megbirkózni a betegek rohamával.

Jöhet a harmadik oltás

A delta terjedésének hatására hamarosan megkezdődhet az oltások harmadik adagjainak beadása: az eredeti tervek szerint a Pfizer és a Moderna oltásából egy időben kezdték volna el a harmadik adagok beadását, de most úgy tűnik, ez mégsem valósulhat meg. A Pfizer már beadta a szükséges dokumentációt az FDA-nak és azzal minden rendben is van, de a Modernának még végeznie kell némi papírmunkát.

Mindezek miatt az oltásfajták keverésének kérdése is felmerült Amerikában.

Bár egyelőre remélik, hogy akit eredetileg a Pfizer oltásával oltották, az Pfizert kap, és akit a Modernáéval, az pedig Modernát, de ha szükség lesz rá, akkor a kutatások megengedte keretek közt a két mRNS-oltást egymás után is használhatják.

A gyerekeket a felnőttek védhetik

A tizenkét év alatti gyermekek számára továbbra sem érhető el az oltás Amerikában sem: Fauci azt tanácsolja a szülőknek, hogy oltott felnőttekkel körülvéve védjék meg ezt a korosztályt a vírustól. Ez ugyanúgy áll a nevelőkre, tanárokra, mint a barátokra és a családtagokra. A CDC friss adataiból ugyanis kiderül, hogy azokban az államokban, amelyekben kevesebben vannak beoltva, több a koronavírusos, kórházban kezelt gyermek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×