eur:
393.9
usd:
364.77
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A moszkvai Babuskinszkij kerületi bíróság sajtószolgálata által közreadott képen Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető (b) egy üvegezett fülkében áll perének tárgyalásán 2021. február 5-én. Navalnijt ezúttal egy világháborús veterán becsületét sértő rágalmazás címén állítják bíróság elé. Az ellenzéki politkust Németországból való januári hazatérése után azonnal letartóztatták, majd a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeinek megsértése címén február 2-án letöltendő szabadságvesztésre ítélték.
Nyitókép: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Évforduló - A börtönből írt világlapokba közös véleménycikket Alekszej Navalnij

A brit The Guardianban, a francia Le Monde-ban és a német Frankfurter Allgemeine Zeitungban kéri a világ vezetőit, hogy harcoljanak a korrupció és "Putyin oligarchái" ellen.

A korrupció elleni harcra és a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarchák elleni fellépésre szólította fel a világ vezetőit a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij pénteken, az ellene végrehajtott mérgezési kísérlet első évfordulóján.

Három európai napilapban - a brit The Guardianban, a francia Le Monde-ban és a német Frankfurter Allgemeine Zeitungban - megjelent véleménycikkében kifejti: a népüket kifosztani akaró autokraták elsősorban az igazságszolgáltatásra teszik rá a kezüket, amely kiválóan működik az adok-kapok elv alapján. Így került ő is börtönbe a gyógykezelése után visszatérve Oroszországba - írta.

Navalnijt januárban vették őrizetbe, miután öt hónapos németországi kezelés után visszatért Oroszországba, és februárban két és fél évi letöltendő börtönre ítélték egy 2014. évi ítélet alapján, amely szerinte politikailag motivált volt.

"A tálibok visszatérésének az volt a legkegyetlenebb tényezője, hogy a Nyugat 'nem vette észre' az afganisztáni totális korrupciót, és hogy

a nyugati vezetők nem szerettek őket zavaró kérdésekről beszélni"

- írta Navalnij, aki szerint a korrupció ideológiától függetlenül virágzik a "tekintélyuralmi internacionáléban Oroszországtól Eritreáig és Miamartól Venezueláig". Hozzátette: a korrupció régóta már nem ezeknek az országoknak a belső problémája, hanem szinte mindig az egyik legnagyobb globális kihívás, amellyel a Nyugatnak szembe kell néznie.

A politikus felszólította a világ vezetőit, hogy gyakoroljanak nagyobb nyomást Oroszországra és más, "korrupció által átszőtt országokra" a pénzügyi források megvonásával, és sújtsák határozottabb szankciókkal a korrupt hivatalnokokat.

"Amíg személyre szabott szankciókkal nem sújtják az oligarchákat, elsősorban Putyin környezetét, amely modellként szolgál a világ összes korrupt hivatalnoka és üzletembere számára, minden korrupcióellenes nyugati retorika szemfényvesztés és üres szó marad" - írta.

Előzmények

Navalnij az Instagram portálon pénteken köszönetet mondott az orosz pilótáknak és mentőorvosoknak, akik megmentették az életét, miután kómába esett egy Szibériából Moszkvába tartó belföldi járat fedélzetén 2020. augusztus 20-án. Két nappal később egy berlini kórházba szállították. Német, francia és svéd laboratóriumok, valamint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet tesztjei megállapították, hogy novicsok idegméreggel mérgezték meg. Az orosz hatóságok tagadják, hogy Navalnijt megmérgezték volna.

Navalnij őrizetbe vétele és bebörtönzése tömegtüntetéseket váltott ki, amire az orosz hatóságok a tüntetők tömeges őrizetbe vételével és a politikus szövetségesei elleni bűnvádi eljárás megindításával válaszoltak. Bezárattak ötven, a támogatói által működtetett internetes oldalt is "szélsőséges propaganda terjesztésének" vádjával.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×