eur:
393.82
usd:
368.39
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Joe Biden amerikai elnök a szavazati jogról mond beszédet a philadelphiai Nemzeti Alkotmányközpontban 2021. július 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Joe Biden: maradhatnak az amerikai katonák augusztus 31. után is Afganisztánban

"Ha maradnak amerikai állampolgárok, akkor addig maradunk, amíg mindannyiukat ki nem hozzuk" – mondta az amerikai elnök.

Az amerikai csapatok az amerikaiak evakuálásának augusztus 31-i határideje után is Afganisztánban maradhatnak – közölte Joe Biden elnök.

"Ha maradnak amerikai állampolgárok, akkor addig maradunk, amíg mindannyiukat ki nem hozzuk" – mondta Biden ABC News hírtelevíziónak adott interjúban, amely egy olyan napon hangzott el, amikor számos amerikai törvényhozó sürgette, hogy hosszabbítsa meg az általa a végleges kivonulásra kitűzött határidőt.

Biden heves bírálatoknak van kitéve a kivonulás kezelése miatt, amelyet az elmúlt napokban a kabuli repülőtéren és környékén uralkodó káosz jelenetei uraltak, ahol az emberek kétségbeesetten próbálták elhagyni az országot. Biden megvédte döntéseit, mondván, hogy a 20 éve tartó amerikai szerepvállalás befejezésével elkerülhetetlenek voltak a problémák – írta anyagában a Reuters hírügynökség.

Az elnök az interjúban hangsúlyozta:

"az az elképzelés, hogy valahogyan ki lehetett volna jutni anélkül, hogy káosz következett volna be, nem tudom, hogyan lett volna lehetséges".

Azt is elmondta, hogy a tálibok egyelőre együttműködnek abban, hogy segítik az amerikaiak kimenekítését az országból. Biden ugyanakkor kiemelte, hogy "némileg több nehézségünk van" az amerikaiakkal szövetséges afgán állampolgárok evakuálásában.

Az a gyorsaság, amellyel a tálib erők visszafoglalták Afganisztánt, ahogy az amerikai és más külföldi erők kivonultak, kaotikus jelenetekhez vezetett a repülőtéren, ahol diplomaták, külföldi állampolgárok és afgánok próbálnak menekülni, de tömegek és tálib ellenőrzőpontok is akadályozzák őket ebben – derült ki a hírügynökségi beszámolóból.

Telefonon egyeztetett Angela Merkel és Joe Biden

Angela Merkel német kancellár és Joe Biden amerikai elnök a szoros együttműködés szükségességéről beszélt Afganisztánnal kapcsolatban telefonbeszélgetése során – közölte Steffen Seibert német kormányszóvivő.

Tájékoztatása szerint a két politikus egyetértett abban a célban, hogy minél több védelemre szoruló embert menekítsenek ki közép-ázsiai országból.

Merkel azt hangsúlyozta, német szempontból fontos lehetővé tenni azt, hogy minél több, Németországot támogató afgán állampolgár elhagyhassa az országot.

A Fehér Ház közleményében azt írta, a felek megvitatták, hogy "szoros koordinációra van szükség az országban élő, kiszolgáltatott helyzetben lévő afgánok humanitárius segélyezésével, valamint a szomszédos államok támogatásával kapcsolatban".

Merkel a közelmúltban regionális vezetőkkel, köztük az üzbég elnökkel, Savkat Mirzijojevvel is beszélt, akinek egyebek között megköszönte a német evakuációs járatok logisztikai támogatását.

"A kancellár a beszélgetések során megismételte azt a követelését, hogy a tálibok mondjanak le az erőszakról, tartsák tiszteletben az emberi jogokat és biztosítsanak szabad elvonulást mindazoknak, akik el akarják hagyni Afganisztánt" – tette hozzá a szóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×