eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
A Magyarországon elérhető összes vakcina (AstraZeneca, Moderna, Szputnyik V A és B, Sinopharm, Pfizer-BioNTech) felhasznált, üres üvegei Soós Zoltán nyíregyházi háziorvosi rendelőjében 2021. április 1-jén.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Gigantikus vakcinacsomagot kapott keleti szomszédunk

A három adományozó ország: Görögország, Lengyelország, Litvánia.

Segélyszállítmányként csaknem nyolcszázezer dózis koronavírus elleni vakcinát kapott Ukrajna három országtól - közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

A közlemény szerint Ukrajna 100 ezer dózis AstraZeneca-oltóanyagot kapott a görög kormánytól - hálából azért, mert ukrán tűzoltók segítettek a görögországi erdőtüzek megfékezésében -, valamint ugyanebből a fajta vakcinából 650 ezret adományozott Lengyelország, 46 ezret pedig Litvánia.

Az ukrán kormány közben könnyített a külföldiek beutazásának feltételein Ukrajnába: mostantól az is elegendő, ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott vakcinák közül az első dózist megkapták, és erről igazolással rendelkeznek. Eddig teljes védettséget igazoló dokumentumot fogadtak el csak az ukrán hatóságok a határátlépéshez. Változatlanul beutazhatnak még külföldiek Ukrajnába negatív PCR- vagy gyorsteszttel is.

Az Európai Unió csütörtöki ukrán híradások szerint hivatalosan elismerte, hogy a Gyija elnevezésű alkalmazásban szereplő ukrán oltási igazolások megfelelnek az európai tanúsítványoknak, amelyekkel ezentúl az ukránok ismét szabadon utazhatnak az uniós országokba.

Az odesszai gyermektáborban, ahol járványgóc alakult ki, csütörtökre ötvenre emelkedett a fertőzött gyermekek száma, a felnőtt betegeké pedig tízre. Már nyolc gyermek került kórházba - számolt be az UNIAN hírügynökség az egészségügyi tárcára hivatkozva. Az UNIAN szerint 33 betegnél az ideiglenes vizsgálat a vírus különösen veszélyes delta variánsát mutatta ki, még ellenőrzik az eredményt egy kijevi laboratóriumban. A táborban, ahol a gyerekek nyaraltak, mintegy ötszázan voltak, mindannyiuk kapcsolatba kerülhetett a megbetegedettekkel.

Ukrajnában csütörtökre kismértékben tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése: 1560-nal 2 270 226-ra nőtt az eddig azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 113-mal több az előző napiénál. A halálos áldozatok száma 32-vel 53 368-ra emelkedett. Eddig 2 199 118-an gyógyultak meg, miközben az aktív fertőzöttek száma 17 740-re nőtt, az elmúlt napban 630-cal. Kórházba 665 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor számuk 677 volt.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 4 914 255-en kapták meg valamely védőoltás első, 2 908 748-an a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 120 004 embert oltottak be az országban.

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×